Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
5.3.2010 / Landsbygdens Folk
EU-länderna får snart välja egen GMO-politik
EU-kommissionen frångår sin nuvarande linje med enhetliga regler för gengrödor i hela unionen. Redan i sommar ska ett nytt förslag läggas fram, som ger medlemsländerna frihet att själva avgöra hur de ställer sig till genmodifierade odlingsväxter.
Den nuvarande, enhetliga GMO-linjen formulerades för flera år sedan av agrarkommissionären Franz Fischler, som inte tolererade nationella avvikelser i leden. Men det har blivit allt svårare för kommissionen att hålla disciplin. Den känsliga frågan splittrar gemenskapen i olika läger.
Tyskland, Frankrike, Ungern, Grekland, Luxemburg och Österrike har redan hunnit gäcka Bryssel med egna förbud mot gentekniskt förändrade majssorter som har godkänts av EU-kommissionen. Å andra sidan har Spanien, Tjeckien, Portugal, Rumänien, Polen och Slovakien medvetet satsat på GMO.
Kommissionens ordförande José Manuel Barroso lät redan i september förra året förstå att han önskar en kursändring mot en liberalare GMO-politik. Hälsokommissionär John Dalli har nu fått i uppdrag att bereda ett förslag som ska lanseras i sommar.
Enligt Dalli har kommissionen redan börjat dra upp konturerna. Det gäller att kombinera ett gemensamt, europeiskt tillståndsförfarande med de enskilda staternas rättigheter att själva säga ja eller nej till gengrödor på sitt område.
Enligt kommissionens preliminära planer ska import och handel med gentekniskt förändrade produkter fortfarande regleras centralt i Bryssel.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab