Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
5.3.2010 / Landsbygdens Folk
EU fastslog kriterier för hållbar biomassa
EU-kommissionen har presenterat kriterier för en hållbar användning av fast och gasformig biomassa för elproduktion, uppvärmning och kylning. Kriterierna är emellertid inte rättsligt bindande för medlemsländerna.
Hållbarhetskriterierna ska närmast uppfattas som en rekommendation för medlemsländerna. Varje medlemsland får i praktiken reglera hur biomassa används, förutsatt att man orienterar sig efter kommissionens riktlinjer.
Kritiker anser att rekommendationerna är olovligt tandlösa, men energikommissionär Günter Oettinger försvarar kommissionens linje med att man inte ville krångla till det för användarna. Han konstaterar att 90 procent av biomassan är skogsavfall eller biprodukter från andra branscher.
Enligt Oettinger räcker det med rekommendationer i detta skede. Bindande regler kunde skapa onödiga hinder för användningen av biomassa och höja kostnaderna för företagen. Kommissionen har emellertid förbehållit en option att överväga bindande regler då systemet mellangranskas.
Kommissionen rekommenderar ett allmänt förbud mot användning av biomassa som härstammar från tidigare skogsområden eller ytor med höga kolhalter. Detsamma gäller områden med riklig biologisk mångfald.
Beräkningen av utsläppen av drivhusgas ska genomföras enligt en gemensam metod för att säkerställa att användningen av biomassa sänker utsläppen av drivhusgaser med 35 procent, jämfört med en fossil energimix.
Nationella stödprogram ska gynna anläggningar med hög verkningsgrad. Slutligen ska också biomassans härkomst övervakas.
Enligt kommissionen ska hållbarhetskriterierna inte gälla för avfall, som sedan tidigare omfattas av EU-föreskrifter och nationell lagstiftning. Enligt rekommendationen borde kriterierna följas av värme- eller elverk med en effekt av minst en megawatt.
Enligt direktivet om förnyelsebara energikällor ska medlemsländerna lägga fram nationella strategiplaner för förnyelsebar energi före juni 2010. Planerna är ett viktigt instrument för att fastställa EU-målen för biomassans potential inom el- och värmeproduktionen samt trafiken.
På basen av de nationella planerna ska EU-kommissionen granska programmet inom 18 månader. Då ska behovet av eventuella ändringar eller kompletterande åtgärder på EU-nivå utredas.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab