Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
19.2.2010 / Landsbygdens Folk
Forststyrelsen vill bilda nationalpark i Sibbo storskog
Forststyrelsen föreslår att en nationalpark bildas i Sibbo storskog. Det framgår av den utredning som forststyrelsen gjort på uppdrag av miljöministeriet och som presenterades i går på förmiddagen kort före LF:s pressläggning.
Forststyrelsen anser att alla förutsättningar för en nationalpark uppfylls och hänvisar till sin besökarundersökning från 2009, där 73 procent av de tillfrågade besökarna stöder tanken, medan 5 procent motsätter sig.
Forststyrelsen har rett ut fyra alternativ. Av dem är det så kallade alternativ 0 att storskogen rymmer flera separata naturskyddsområden, men inte blir nationalpark. Alternativ 1 är att en nationalpark grundas på de statsägda delarna av storskogen och alternativ 2 en nationalpark på statens och kommunernas områden. Enligt alternativ 3 skulle nationalparken sträcka sig mot söder ner till havet.
Till en början skulle nationalparken bestå av cirka 1.800 hektar. Staten skulle underhandla med markägarna Helsingfors, Vanda och Föreningen Nylands friluftsområden om att införliva de viktigaste områdena i nationalparken, dock så att områdena inte skulle byta ägare.
Forststyrelsen föreslår således att miljöministeriet utarbetar ett förslag om att en nationalpark inrättas. Kommuner och intressegrupper skulle sedan avge utlåtande i samband med beredningen av en proposition.
Som sin egen uppgift skulle forststyrelsen utarbeta en skötsel- och användningsplan för storskogen. I samband med utarbetandet av den planen skulle områdets viktigaste intressegrupper erbjudas möjlighet att delta.
Forststyrelsen ordnade en diskussionskväll om sin utredning för allmänheten i går kväll på Zachrisbackens skolcentrum i Östersundom.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab