Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
19.2.2010 / Landsbygdens Folk
Markägarna har inte deltagit i utredningen om Sibbo storskog
- Ingen har varit i kontakt med markägarna om själva beredningen, säger Henrik Lindström i Hindsby.
Han har lett den arbetsgrupp som rett ut alternativ till en nationalpark i Sibbo storskog, och som bildat markägarnas samarbetsnätverk. LF talade med Henrik Lindström på onsdagen, det vill säga innan Forststyrelsens förslag fick offentlighet.
- I slutet på januari fick samarbetsnätverkets ledningsgrupp information om utredningen, men då var den i praktiken klar redan. Frågan presenterades närmast som ett anmälningsärende.
Många av de privata markägarna i eller omkring Sibbo storskog är ytterst skeptiska till en nationalpark, också fastän deras områden skulle bli utanför, åtminstone i starten.
Orsaken är bland annat att de offentligt ägda arealerna, som till en början skulle bilda nationalparken, inte utgör ett enda område utan är splittrade på flera mindre delar. Storskogen är således en mosaik av offentligt och privat ägda områden. Den statliga arealen består av cirka 1.800 hektar, men hela storskogens område är på cirka 7.000 hektar.
Det här innebär enligt markägarna oundvikligen att trycket ökar också på den privata arealen.
- Men vi som måste få vår utkomst från skogen och åkern anser att vi måste kunna fortsätta med det, säger Henrik Lindström. Storskogen behöver inte stängas för rekreation, men vi vill vara med och bestämma om områdets framtid.
Det är därför markägarna i METSO-programmets regi har bildat ett samarbetsnätverk, som reder ut alternativ till en nationalpark i storskogen. Målsättningen är att visa exempel på att det går att sköta hela området gemensamt fastän det består av både offentligt och privat ägd mark.
Forststyrelsen ingår också som part i samarbetsnätverket liksom de privata markägarna, Kustens skogscentral och Södra skogsreviret.
I somras sade miljörådet Jukka-Pekka Flander vid miljöministeriet till LF att det finns andra möjligheter att skydda och bevara storskogen än att grunda nationalpark. Enligt honom vore det ett vettigare alternativ att försöka uppnå lösningar i samarbete med markägarna.
Han ansåg också att markägarnas samarbetsnätverk skulle beaktas som ett alternativ i Forststyrelsens utredningsarbete. Det är enligt regeringsprogrammet som en utredning om en eventuell nationalpark i Sibbo storskog gjorts.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab