Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
19.2.2010 / Landsbygdens Folk
Med Bondbloggen vill de förbättra bilden av bonden
Inkommande torsdag lanserar Svenska YLE sin nya satsning Bondbloggen. Av de närmare tjugo anmälningar som kom in har fyra bönder runtom i Svenskfinland valts ut på basen av testbloggar som de fört i en veckas tid under hösten.
- Vi fick ta del av många intressanta, underhållande, lärorika och väldigt ambitiösa bloggar, säger Unni Malmgren som tillsammans med Mårten Seiplax fungerar som motor i projektet.
- Det var svårt att välja, och fastän vi fäste störst vikt vid hur de uttrycker sig i skrift så har vi ändå fått en bra regional spridning och en variation i ålder och aktivitet som vi är mycket nöjda över.
Östensö, Yttermark, Heisala och Hindersby är de orter som intresserade bloggföljare kommer att få bekanta sig mer med i åtminstone ett års tid, genom att ta del av vad Mats Björklund, Kalle Svedjebäck, Sonja Ek och Nisse Husberg har för sig till vardags. Bönderna har redan börjat blogga för varandra och skriver sig så att säga varma till lanseringen.
"Baket Bennäs" finns Östansö och här driver Mats Björklund sitt enmansföretag. Efter att ha fungerat som lantbruksrådgivare inom växtodling och ekonomi under senare halvan av nittiotalet beslöt han sig för att bli mjölkproducent 2001. Men efter åtta år som mjölkbonde har han nu stängt av mjölkmaskinen för gott och riktar i stället in sig på köttproduktion. Sedan många år odlar Björklund ekologisk spannmål och tanken är att även husdjursproduktionen snart ska bli helt ekologisk.
Kalle Svedjebäck från Yttermark anmälde sig till bloggen eftersom han tyckte det var en kul idé. Svedjebäck är både bonde och brandman till yrket. Eftersom det idag inte längre går att leva på ett litet jordbruk allena, har ekonomiska orsaker gjort att han sökt sig ut på arbetsmarknaden. Familjejordbruket tog han över 1989 och gården han växte upp på har haft kor, grisar, höns och pälsdjur. Idag finns enbart en odling om 35 hektar kvar. Där odlas spannmål och oljeväxter.
Yngst i gänget är Sonja Ek som för fem år sedan tog över sin hemgård i Pernå. Sedan dess har hon fungerat som mjölkproducent på heltid. Hennes pojkvän och numera sambo tog också över sin föräldragård i Heisala i Pargas skärgård år 2007. För två år sedan beslöt de sig för att slå sina påsar ihop och Ek flyttade ut till honom i Heisala. Hon tog då med sig största delen av sina djur. Idag har paret 55 mjölkande kor och ungefär lika många ungdjur.
Ensilaget odlas i Heisala, medan gården i Pernå fungerar som växtodlingsgård för spannmål och vall. Bägges föräldrar hjälper också till en hel del, vilket är en fördel när man driver ett jordbruk där det är flera hundra kilometer mellan fähus och åkrar.
Ifall någon av bondbloggarna vill ta till sig epitetet Oppfinnar-Jocke, så torde Nisse Husberg i Hindersby, Lappträsk, ligga närmast till hands. I stället för att industrialisera sitt jordbruk har Husberg diversifierat. Han gör allt själv. Bygger hus, reparerar maskiner och ställer i ordning. Det är de sysslorna som tar all tid, inte sådd och skörd.
I många år fungerade han som elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan. Sedermera blev han också både docent och professor. Det hindrar inte att jordbruket alltid, ända sedan barnsben, legat honom varmt om hjärtat. Trots en karriär inom den akademiska världen har han inte missat en enda vårsådd, förutom den vår han låg inkallad vid Dragsvik. Sedan 2004 jobbar han som jordbrukare på heltid. Numera driver han jordbruket ensam.
I medlet av sjuttiotalet sålde gården sina kor och i samma veva lade de om till spannmålsodling. I mitten av åttiotalet flyttade Husberg tillbaka till Hindersby från Helsingfors där han hade bott i tjugo år. Husberg har också gjort sig känd genom att bygga optiska fibernät i Hindersby. Han prisar nätet som gör att hela världen idag i praktiken kan kallas för granne.
Svenska YLE:s satsning Bondbloggen hittas på adressen: http://svenska.yle.fi/bondbloggen/

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab