Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
30.1.2002 / Agrolink
JSM fördjupar hållbar utveckling

Jord- och skogsbruksministeriet har förnyat sin naturresursstrategi från 1997. De förnybara naturresurserna utgör fortfarande en central del av grunden för Finlands välfärd. Ekonomin har expanderat och vilar idag på en allt mångsidigare bas, vilket har förändrat de förnybara naturresursernas och deras användnings roll och på så sätt gjort det möjligt att i verksamheten beakta allt mångsidigare målsättningar. Ekologiska, sociala och kulturella principer ställer en stor mängd förväntningar på nyttjandet av naturresurser inom ramen för jord- och skogsbruksministeriets uppgifter.

Naturresursstrategin är ett program som jord- och skogsbruksministeriet har fastslagit för sin egen och förvaltningsområdets verksamhet för hur man inom de närmaste åren skall använda och vårda de förnybara naturresurserna i enlighet med principerna för hållbar användning samt bereda sig på den närmaste framtidens utveckling. Strategin innehåller principer för användning, vård och skydd av förnybara naturresurser. Även målsättningarna för natur- och miljöskyddet och den etiska behandlingen av produktionsdjur som ingår i djurskyddet har beaktats. Strategin införlivar natur- och miljöskyddet med de olika verksamhetsområdena som en naturlig del av dessa.

Naturresursstrategin omsätts i praktiken inom ministeriets olika verksamhetsområden. I strategin definieras utgående från visionen sju principer för hållbart nyttjande av förnybara naturresurser. Dessa principer omfattar följande helheter: 1) etisk och ansvarsfull vård och användning av naturresurserna, 2) fungerande ekosystem, 3) landsbygdens livskraft, 4) lönsamt och konsumentinriktat näringsidkande, 5) expansiv, innovativ och ekoeffektiv användning, 6) kvalitet och säkerhet samt 7) information och kunnande.

Utgående från dessa principer har gemensamma målsättningar och verksamhetslinjer för att förverkliga målen definierats för ministeriets alla verksamhetsområden (landsbygd, jordbruk och livsmedelsproduktion, skogsbruk, renskötsel, fiskeri, viltvård och vattentillgångar).

Förverkligandet av strategin följs upp separat för varje verksamhetsområde. Mätare för hållbar användning av förnybara naturresurser utvecklas till hjälpmedel för uppföljningen.

Naturresursstrategin främjar för sin del Finlands program för hållbar utveckling som regeringen har godkänt. Strategin ger ett konkret innehåll åt begreppet hållbar utveckling inom nyttjandet av naturresurser. Naturresursstrategin utgör en del av ministeriets satsning inför toppmötet för hållbar utveckling i Johannesburg 26.8-4.9.2002.

De förnybara naturresurserna som ingår i jord- och skogsbruksministeriets verksamhetsområde är odlingsmarken, växt- och djurarterna inom jordbruket och pälsnäringen, skogarna och deras träresurser, produkter som kan samlas från skogar och kärr, villebråd, renar, fisk, kräftor och vattentillgångar samt landsbygdslandskapet

Närmare information lämnas av:
miljödirektör Veikko Marttila, jord- och skogsbruksministeriet, tfn (09) 160 3334


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab