Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
19.2.2010 / Landsbygdens Folk
Jeppo Food vill ha kontrakt med fler rybsodlare
Inhemsk rybsolja kan vara en riktig hälsobomb. Det är bland annat med det argumentet producentägda Jeppo Food gett sig in i branschen. Sedan ett knappt år tillbaka saluförs kallpressad rybsolja från Jeppo under namnet Livette. Det är inte helt lätt att ta sig in på butikshyllorna.
Partiaffär Myntti i Jakobstad som tagit sig an att marknadsföra Livette har i alla fall lyckats en bit på vägen. Bland annat har man lyckats få S-kedjans partiaffär Inex att ha sortimentet i sina lager. Från mitten av mars ska de flesta S-affärer ha Livette i hyllorna. Också den oberoende M-kedjan samt Halpa-Halli har Livette i hyllorna.
Sture Smeds, som tillträder som vd för Jeppo Food från första april, säger att det alltid tar ett tag innan man får kunderna att välja kallpressad rybsolja som matolja.
- Vår produkt konkurrerar i första hand med olivolja och fasta fetter, men vi hoppas också på ett ökat användande totalt sett.
Än så länge går inte all kallpressad rybsolja till konsumtion. Det som inte tappas på flaska säljs till industrin eller till djurfoder. Men eftersom rybsoljan som matolja ger ett mervärde åt producenterna strävar man till att så stor del som möjligt ska tappas på flaska.
Sture Smeds säger att speciellt då det gäller ekologiskt rybskross så har man svårt att leverera till alla som vill ha. Överhuvudtaget menar han att det finns utrymme för en betydligt större areal oljeväxter än den vi har.
Smeds nämner inga siffror, men säger att Jeppo Food kan skriva kontrakt för en ansenlig tilläggsareal.
- Med de spannmålspriser som råder nu är rybsodling ett mycket bra alternativ. Det finns avsättning och vi gör kontrakt med dem som är intresserade.
All rybs pressas inte i Jeppo. Av logistiska skäl förmedlas en del av rybsen till förädlingen närmare odlaren.
- Vi gör kontrakt med odlare även i Sydösterbotten, men den rybsen körs inte till Jeppo utan till Raisios fabriker.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab