Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
19.2.2010 / Landsbygdens Folk
Landsbygdsverket lovar ta emot all interventionsspannmål
Hittills har det bjudits ut cirka 420.000 ton spannmål till EU:s intervention. Ungefär en tredjedel av spannmålen har redan tagits emot och för att få plats för resten förbereder Landsbygdsverket sig på att ta i bruk nya lagerutrymmen. Den slutliga interventionsmängden uppskattas bli ungefär 550.000 ton.
- Landsbygdsverket strävar efter att ta emot den utbjudna spannmålen som fyller kvalitetskraven, ryktena om att vi inte kan ta emot allting stämmer inte, säger överinspektör Matti Perälä, interventionstjänsteman på Landsbygdsverket.
För att få plats för all spannmål tas nya lager i användning och Finland har också av EU-kommissionen fått lov att - på egen bekostnad - frakta cirka 60.000 ton interventionskorn till ett hamnlager i Muuga i Estland. Målet är att de första partierna kan transporteras före slutet av maj. Perälä var i början av veckan i Estland för att förhandla om lagringen och säger att det blir som planerat.
Interventionsperioden började i november och säljanbud tas emot fram till utgången av maj.
- Tack vare, bland annat producentorganisationerna som aktivt har informerat om läget, har säljanbuden kommit in jämnt ända från den första dagen. Vi önskar att odlarna skall kontakta oss i tid så att vi, vid behov, kan ordna med lagringsutrymmen.
Det har förekommit diskussioner om interventionsspannmålen kunde lagras på gårdarna så att Landsbygdsverket skulle göra lagringskontrakt med odlarna i stället.
- Lagring av spannmål på gårdarna är möjligt om lagringsutrymmena lämpar sig för interventionsbruk.
Lagringsutrymmena för interventionsspannmål skall uppfylla strikta kvalitetskrav och vara tillräckligt stora. Då är det inte möjligt för alla att lagra interventionsspannmål på den egna gården.
- Det gäller en långvarig lagring, så det gäller att komma ihåg att odlarna behöver sina egna lager under nästa odlingssäsong.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab