Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
19.2.2010 / Landsbygdens Folk
Nye EU-kommissionären backar upp en stark CAP
EU:s nya agrarkommissionär Dacian Cioloş vill arbeta för en stark jordbruksbudget. Han efterlyser en fortsatt solid jordbrukspolitik med direkta stöd efter år 2013. Cioloş vill starta en bred debatt för att finna nya lösningar för jordbrukspolitikens anpassning till framtidens utmaningar.
Vid ett möte i Madrid med EU-värdlandet Spaniens jordbruksminister Elena Espinosa, sade Cioloş att EU måste anpassa sin gemensamma jordbrukspolitik till aktuella krav.
Till de stora utmaningarna hör återställandet av de ekonomiska tillväxten, utvecklingen av en grön ekonomi, investeringar i innovation och åtgärder som motverkar den globala uppvärmningen, sade Cioloş.
Under våren vill han starta en bred diskussion om utformningen av EU:s gemensamma jordbrukspolitik efter år 2013. Cioloş konstaterade att EU de senaste åren har slopat flera marknadsinstrument för att anpassa jordbruket till mer avreglering. Han anser att det nu vore nödvändigt att utveckla nya instrument som inte förhindrar den fria marknadens funktioner.
De direkta gårdsstöden till jordbruket är nödvändiga också i framtiden, sade Cioloş då han senaste vecka träffade en rad europeiska producentledare. Cioloş lovade att arbeta för en fortsatt stark jordbrukspolitik efter år 2013.
Copa-chefen Padraig Walshe välkomnade Cioloş beredskap att möta producentledarna med kort varsel efter hans utnämning. Mötet var avsett som ett meningsutbyte om den framtida jordbrukspolitikens utformning.
Enligt Cioloş genererar anslagen för jordbruket ett omfattande mervärde i form av högklassiga livsmedel, livsmedelssäkerhet och stöd för familjejordbruket.
Han sade att budgeten för jordbrukspolitiken efter år 2013 borde upprätthållas på den nuvarande nivån. Både jordbrukare och konsumenter drar nytta av en stark CAP. Båda grupperna skulle förlora på en politik utan stöd till Europas livsmedelsproduktion.
Enligt Cioloş måste EU-kommissionen anstränga sig ännu mer för att öka medborgarnas acceptans av den gemensamma jordbrukspolitikens fördelar. Viktigt är också ett gott samarbete med EU-parlamentet, vars inflytande på jordbrukssektorn har vuxit.
Den nya kommissionären underströk att alla aktörer kring jordbruket, inte minst producenternas organisationer, borde möta upp i den kommande diskussionen med nya idéer och argument för den framtida jordbrukspolitiken.
De samlade producentledarna var nöjda med agrarkommissionärens linjedragningar. Copa-chefen Padraig Walshe konstaterade med tillfredsställelse att Cioloş prioriterar bevarandet av en stark jordbrukspolitik med direkta stöd.
Cogeca-chefen Paolo Bruni prisade för sin del Cioloş fasta ståndpunkt med avseende på WTO-förhandlingarna inom Doharundan. Enligt Bruni måste kommissionen garantera att stöden till jordbruksproduktionen inom EU kvarstår som marknadsinstrument, så länge konkurrenterna inte avvecklar sina exportstöd.
Bruni uppmanade vidare Cioloş att engagera sig för en stark och ekonomiskt hållbar position för andelslag och kooperativ inom livsmedelskedjan. Enligt Bruni måste det nuvarande missbruket av marknadsmakt stävjas för en rättvisare konkurrens genom hela livsmedelskedjan.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab