Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
12.2.2010 / Landsbygdens Folk
Europalöv blir nytt ekomärke
EU har fått en ny symbol för märkning av förpackade ekologiska livsmedel. Det slutliga valet föll på ett EU-löv som har designats av en tysk studerande. Alla förpackningar med ekologiska livsmedel från EU ska vara försedda med märket senast i början av juli.
Den vinnande logotypen valdes ut genom en tävling som var öppen för europeiska konst- och designstuderanden. Sammanlagt lämnades 3.500 förslag in till en jury, som valde ut tre finalister. Finalen avgjordes via en onlineomröstning med 130.000 deltagare. Det vinnande bidraget blev ett stiliserat grönt löv med vita stjärnor, som har designats av den tyska grafikstuderanden Dusan Milenkovic. Förstapriset belönas med 6.000 euro.
Enligt juryn har EU-lövet två klara budskap - natur och Europa. Beröm får märket också för att det inte konkurrerar med de redan existerande privata, regionala och nationella ekomärkena, som fortsätter att existera vid sidan av europamärket.
Presentationen av EU:s nya ekomärke blev en av Mariann Fischer Boels sista uppgifter som agrarkommissionär. Enligt Fischer Boel är det nödvändigt med en EU-etikett. Å andra sidan medgav hon att det redan finns en djungel av olika logotyper för ekoprodukter i EU.
Nationella kvalitetsmärken och de ekologiska branschorganisationernas egna märken får också fortsättningen tryckas på förpackningarna, parallellt med EU-märket. Enligt Fischer Boel ska dessa märken inte försvinna. Många branschorganisationer har kritiserat EU-märkningen. Enligt organisationerna finns det risk att EU-märket förvillar konsumenterna.
EU-lövet ska införas i juli 2010. Det blir obligatoriskt på alla färdigförpackade ekologiska produkter som tillverkas i EU och fyller kriterierna i lagstiftningen. Logon kan dessutom tryckas frivilligt på andra ekoprodukter.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab