Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
12.2.2010 / Landsbygdens Folk
Parlamentet godkände nya EU-kommissionen
Europaparlamentet godkände på tisdagen José Manuel Barrosos nya EU-kommission, som ska leda EU under de fem följande åren. Valet skedde i en enda omröstning. Den nya kommissionen tillträdde redan på onsdagen.
Sammanlagt 488 parlamentariker röstade för utnämningen av de 26 kommissionärerna. Men kommissionen fick också 137 nejröster medan 72 ledamöter lade ned sin röst.
De tre största grupperingarna - kristdemokraterna, socialdemokraterna och de liberala - stödde kommissionen. Vänstern och de gröna avvisade de nya kommissionärerna. Vid det föregående valet av kommission i november 2004, fick Barrosos dåvarande manskap 449 ja-röster.
Av Barrosos tidigare kommissionärer återfinns 13 i den nya kommissionen, men alla har bytt poster. Finlands Olli Rehn blir ekonomikommissionär efter att tidigare ha ansvarat för EU:s utvidgning. Rumänen Dacian Cioloş övertar ansvaret för lantbruk och landsbygdsutveckling av Mariann Fischer Boel, som inte ville ställa upp för en ny mandatperiod.
Den nya kommissionen borde enligt tidtabellen ha inlett sin arbete redan i början av november. Men de många turerna kring undertecknandet av Lissabon-avtalet medförde att den gamla kommissionen måste förlänga sin insats fram till februari i år.
Barrosos andra kommission får nu störta sig över en mängd arbetsuppgifter. Till de mer brådskande ärendena hör en ny arbetsstrategi för EU 2020, som de nya kommissionärerna redan denna vecka ska dryfta under ett informellt toppmöte med stats- och regeringscheferna. Akuta problem är lösningen av den hotande statskonkursen i Grekland, finanskrisen och EU-ländernas stigande skuldsättning.
Till de tunga frågorna under mandatperioden hör klimatpolitiken, reformen av budgetsystemet och den gemensamma jordbrukspolitiken. Beslutsfattandet kommer också att präglas av EU-parlamentets nya medbestämmanderätt på många områden, inte minst jordbruket.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab