Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
5.2.2010 / Landsbygdens Folk
Sockersektorn slipper ytterligare nedskärningar
EU-kommissionen varnade ännu i fjol för en eventuell slutlig nedskärning av sockerkvoten under år 2010. Men sockerproduktionen har praktiskt taget redan sänkts till sex miljoner ton, vilket var sockerreformens ursprungliga målsättning. Nya reduceringar är inte nödvändiga.
Enligt kommissionen behövs ingen slutlig kvotnedskärning för att åstadkomma en strukturell balans på EU:s sockermarknad då omstruktureringsperioden nu är över.
Genom att industrin frivilligt har avstått från kvoter via omstruktureringsfonden, har kvoterna redan reducerats med 96,6 procent av sockerreformens ursprungliga mål, sex miljoner ton.
Sockerreformen har varit lyckad. Sockersektorn i EU har strukturerats om enligt planerna och konkurrenskraften har ökat, konstaterar kommissionen i ett pressmeddelande.
Enligt kommissionen ska det senaste beslutet att tillåta export av en extra kvantitet på 500.000 ton utomkvotssocker betraktas som en undantagsåtgärd. Man kommer noga att följa utvecklingen i EU och på världsmarknaden.
För säsongen 2010/2011 kommer exporten med största sannolikhet att på nytt begränsas till 650.000 ton, såsom förordningen fastställer.
Kommissionen håller samtidigt på att utarbeta en förordning om att tillåta tullfri import av 400.000 ton socker från världsmarknaden. Sockret ska användas av kemikalieindustrin under 2010/2011. Åtgärden ska trygga en långsiktig planering av råvaruförsörjningen för denna sektor, som traditionellt har använt sig av EU:s utomkvotssocker.
Det ska också bli lättare att importera råsocker för raffinering enligt CXL-medgivande, då man under 2010/2011 tillfälligt upphäver kravet på exportintyg från Brasilien, Australien och Kuba. Det räcker med ursprungsintyg.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab