Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
5.2.2010 / Landsbygdens Folk
Europaparlamentet debatterade LFA-områden
En försiktig första debatt kring granskningen av LFA-områdena ägde rum i Europaparlamentet förra veckan. Parlamentet kräver särskilt i sin rapport att medlemsländerna ges tillräcklig med tid för att ta fram kartor på basis av de biologisk-fysiska kriterierna som föreslås av EU-kommissionen. Det är ännu oklart om medlemsländerna har alla uppgifter som krävs och huruvida kriterierna kan testas i praktiken.
Parlamentet påtalar också att man måste utreda om tröskelvärdet på 66 procent, som ska definiera området där de nya biologisk-fysiska kriterierna ska tillämpas, är realistiskt eller godtyckligt fastslaget. I Europaparlamentets första ställningstagande framhåller parlamentsledamot Herbert Dorfmann att tröskelvärdet på 66 procent av områdets yta antagligen inte är lämpligt för att fastställa de praktiska svårigheterna, eftersom dessa också beror på det uppodlade kulturområdet.
Eventuellt måste tröskelvärdet sänkas till följd av de praktiska testen i medlemsländerna. Europaparlamentet ser också en möjlighet att eventuellt kumulera flera kompletterande kriterier för att fastställa ett område med särskilda svårigheter. Enligt parlamentets bedömning kunde enskilda kriterier ges ett lägre tröskelvärde.
Europaparlamentet tar slutgiltigt ställning i frågan först då medlemsländernas kartor över områdena föreligger, men redan nu fastställer man att kriterierna för stödberättigade områden behöver justeras för att korrekt kunna återge de svårigheter som faktiskt finns på olika platser.
Som exempel nämns att odlingen av vin och oliver på mark som inte lämpar sig för åkerbruk ger goda produktionsekonomiska resultat och att medlemsländerna borde kunna göra en justering så att även inkomsterna från produktionen beaktas.
I Europaparlamentets rapport betonas ändå att man vill undvika en debatt om regionala och nationella intressen i samband med omfördelningen av stödmedlen. I parlamentets ställningstagande betonas entydigt att områden med svårigheter bör åtnjuta ett skäligt ekonomiskt stöd så att jordbruket och kulturlandskapet kan bevaras och att stödet ska garantera vad man kallar ett "extensivt jordbruk" för att motverka att avfolkning och nedläggning av produktion.
Kommentarerna i debatten förra veckan var överlag positiva. Parlamentsledamöterna betonade särskilt skydd under en viss period för de producenterna som riskerar gå miste om stöd för att områdena omdefinieras. Kritiska röster höjdes också för att det ännu varit möjligt för Luxemburg att omfattas av LFA-stödområdet.
I diskussionen fördes också fram krav på att ändra de biologisk-fysiska kriterierna och utvidga begreppen till omfatta också socioekonomiska uppgifter såsom befolkningstal på områdena.
Framför allt betonade parlamentsledamöterna att LFA bör förbli en del av den gemensamma jordbrukspolitiken och att omarbetningen av förvaltningen av jordbruket på områden med naturbetingade svårigheter ska fortgå inom ramen för reformen av EU:s jordbrukspolitik som helhet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab