Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
5.2.2010 / Landsbygdens Folk
Ännu oklart vem som skor sig på jordbrukets bekostnad
ETLA:s rapport om de finländska livsmedelspriserna har inte ändrat känslan hos jordbrukarkåren att det är andra som skor sig på vår bekostnad, hävdar SLC-basen Holger Falck.
- Att förklara vår högre prisnivå på livsmedel i Finland med att våra gårdar är små och konkurrenssvaga verkar nog ganska lättköpt, säger han. Det gäller i synnerhet när man beaktar att de finländska producentpriserna just nu överlag är lägre än i det övriga Europa, låt vara att det finns undantag.
SLC-basen konstaterar att massmedierna har hittat främst två orsaker till att vi i Finland har en högre prisnivå på livsmedel än övriga EU-länder. Av de två orsakerna skulle den ena alltså vara att vårt jordbruk har svårt att konkurrera, den andra momsen.
- Däremot är vår höga moms - numera 12 procent, medan den tidigare var 17 procent - betydligt lättare att förstå som orsak till höga priser i konsumentändan, säger han. ETLA-rapporten bekräftar enligt Holger Falck att priserna på jordbruksprodukter stiger och sjunker enligt en cykel som liknar prissvängningarna i EU, även om förändringarna brukar synas i efterskott i Finland.
Enligt Holger Falck är det ganska talande att prisnivån i vårt land på livsmedel i december i fjol var 7 procentenheter högre än i de övriga av EU:s 15 gamla medlemsländer. - Något samband mellan det höga priset och de priser som producenterna fått under samma tid är i det närmaste omöjligt att hitta.
SLC-basen anser dessutom att det är en sanning med modifikation när rapporten talar om att jordbrukets producentpriser är högre i Finland än i EU överlag och i Förenta staterna:
- Slutsatsen bygger allt för långt på undersökningar från 2005 som inte längre återspeglar nuläget. I samma veva heter det dessutom att vi ligger i nivå med medeltalet i de 15 gamla EU-länderna. I övrigt kan man fråga om det ens är relevant att jämföra vår prisnivå med nivån i de nya EU-länderna, där kostnadsnivån överlag är en annan än vår.
- Det är också intressant att rapporten egentligen bekräftar det som vi på producenthåll länge varit inne på, nämligen att vår förhandlingskraft som råvaruleverantör är svag, säger SLC-ordföranden vidare.
- Vi upplever läget så att vi producenter får det som blir kvar när andra har tagit ut sitt. Det här har inte massmedierna fäst uppmärksamhet vid, men saken är ju att det inte riktigt passar ihop med en del av de övriga slutsatserna i rapporten.
Enligt Holger Falck gav undersökningen inte något direkt svar på vem det är som skor sig på jordbrukarna utan en massa förklaringar, som egentligen inte tillför så mycken ny kunskap.
- Bland de här förklaringarna återfinns handelns kontraktsperioder, som vi fick höra om till lust och leda för något år sedan då våra köttpriser var i botten trots skyhöga foderkostnader. En annan förklaring är de dyra transportkostnaderna i vår glest befolkade land.
Enligt SLC-basen kunde man i offentligheten gott ha påmint om att konsumenterna i bara sju av EU:s medlemsländer använder en mindre andel av lönen för livsmedel än vi gör i Finland.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab