Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
5.2.2010 / Landsbygdens Folk
Inhemska äppel kan vinna marknadsandelar
Äppelodlarnas satsningar på bättre lager och nya sorter bär frukt. Konsumenterna har kunnat köpa ovanligt bra inhemska äpplen ovanligt länge och det kan bli en god vana.
- Skörden var ovanligt bra i höstas, bättre än under de närmaste åren innan. Det är främst därför som det finns något att sälja ännu, säger Tarja Jukkara som på Ruokakesko ansvarar för inköp av grönsaker och frukt.
- År 2008 tog de inhemska äpplena slut i handeln redan vid jul och 2007 ännu tidigare. Nu är det förstås de sista lagren som töms. Men det är roligt att vi har haft inhemska äpplen att sälja.
- Det är fint att odlarna har utvecklat urvalet av sorter. Nu ser man inhemska äpplen som är goda, vackra och av jämn kvalitet, långt ifrån hemträdgårdarnas skrovliga och sura frukter, säger hon. De inhemska äpplenas imago har verkligen förbättrats, säger Jukkara.
Informatör Tuija Tanska på frukt- och bärodlarnas förbund säger att den stora skörden ändå mest är en synvilla. Förbundet beräknar att den var cirka 4,8 miljoner kilo, bara lite större än 2007 då den var 4,5 miljoner.
Den huvudsakliga orsaken till att det fortfarande finns goda inhemska äpplen i butikerna är att det nu finns speciella lager med sänkt syrehalt i luften ("kontrollerad atmosfär", förkortat CA eller ULO, Ultra Low Oxygen).
Närmare bestämt, det finns några sådana lager på Åland.
- Tack vare de här lagren behöver man inte sälja ut hela skörden före jul, som tidigare varit regel, säger Tanska.
Möjligheten att portionera ut utbudet kan ge ett bättre pris. Om lagringen fungerar över längre tid så betyder det också att man kan sälja mera - och odla mera.
Marknaden finns. Finländarna åt uppskattningsvis 50 miljoner kilo importäpplen i fjol, mera än tio gånger de finländska handelsträdgårdarnas skörd.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab