Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
5.2.2010 / Landsbygdens Folk
Det kan löna sig att binda priset på en del av oljeväxterna
Det finns vissa signaler som ger vid handen att det kan löna sig att slå fast priset med terminskontrakt för en del av årets kommande oljeväxtskörd redan nu. Det hävdar avgående generalsekreteraren för Spannmålsbranschens samarbetsgrupp, handelsrådet Seppo Koivula.
Oljeväxtarealen väntas stiga under nästa odlingssäsong. Det gäller både i Finland och i EU.
- Det i sig är ingen dålig sak, eftersom vi inte är självförsörjande inom EU, men på världsmarknaden räknar man samtidigt med att utbudet av sojabönor kommer att stiga avsevärt. Just nu är priset på oljeväxter någorlunda hyfsat och det kan alltså vara motiverat att slå fast en del på förhand.
Man förutspår eventuellt en sänkning in på våren, men i bästa fall kan det hända att priset åter stiger under årets andra hälft.
För oljeväxter som levereras nu kan nämnas Avenas grundpris på 276 euro per ton. Under perioden mars-maj stiger priset med en euro. För juni, juli och augusti är priset åter 276 euro per ton, men för september-oktober är priset åter 281 och för november-december 284 euro. Men de priserna gäller alltså om man skriver kontrakt i skrivande stund (onsdag eftermiddag).
Brasilien kommer starkt som exportör av sojabönor nu i år, eftersom både arealen och den genomsnittliga avkastningen per hektar steg i fjol. Prognoser ger vid handen att Brasilien har en rekordskörd på närmare 65 miljoner ton, varav landet kan släppa nästan 26 miljoner ton ut på världsmarknaden.
Ökad mängd soja på världsmarknaden är också en av orsakerna till att exempelvis Agrimarket skrivit ner sin prisnotering för bondböna som levereras i höst till 150 euro, trots att utsädet redan har sålts slut. Priset är 40-50 euro under priset senaste höst. Vid leverans nu är priset 165 euro per ton.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab