Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
29.1.2010 / Landsbygdens Folk
Växthusåret har börjat dåligt
Trots en kallare vinter med ökad energiåtgång så får grönsaksodlarna sämre betalt för de vinterodlade grönsakerna i år jämfört med i fjol. Marianne Nygårds som är ordförande för Närpes Trädgårdsproducenter uppskattar att prisnivån för vanliga tomater ligger kring åtta procent under fjolårsnivån, medan priset på körsbärstomater varit mer än 20 procent lägre. För gurkorna har odlarna fått ungefär tio procent mindre än vid motsvarande tid i fjol.
- Det har inte varit någon bra början på året. Enda trösten är att allt som produceras går åt. Det är de stora centralaffärerna som styr priset. Tyvärr är konkurrensen så dålig inom handeln att de kan hålla ner priserna så här, säger hon.
Men hur bra eller dålig lönsamheten för den enskilda odlaren är, beror inte enbart på vilka priser han eller hon får eller hur mycket energi som går. En viktig faktor för lönsamheten är också hurdana villkor man har med sin energileverantör.
- Det finns odlare som gjort avtal med elleverantörerna när priset varit sju cent per kilowattimme och bundit priset till det. De odlarna har det verkligt svårt just nu då det verkliga elpriset för tillfället ligger på 4-4,50 cent.
Nygårds säger att samma gäller för oljan eftersom priset där också varierar en hel del.
- En halv cents skillnad per liter låter inte mycket. Men för en som beställer 20-30 ton olja i gången kan även en sådan liten prisskillnad betyda mycket.
Ännu är det givetvis för tidigt att säga något om säsongen som helhet. De senaste åren har det skett en rätt stor utbyggnad av arealen som både påverkat utbudet och priset. Nygårds säger att det nu ser ut som om utbyggnaden lugnat ner sig.
- Det är bra att det blev lite andhämtning. Om produktionen ska öka så måste det också finnas avsättning för produkterna. Marknaden måste hinna med. Ökningen har under de senaste åren kanske varit för snabb.
Marianne Nygårds också kritisk till hur marknadsföringen av grönsaker sköts.
- Inte hjälper det hur fräscha tomater vi visar upp i tv-rutan om kunden i affären möts av en dåligt skött grönsaksdisk där grönsakerna inte ser fräscha ut eller inte är framlagda på ett tilldragande sätt.
Här kritiserar hon bland annat affärerna som inte prioriterar grönsaksdiskarna och de inhemska grönsakerna tillräckligt mycket.
- Många gånger har inte de ansvariga för grönsaksavdelningen den kunskap som behövs.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab