Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 28.3.2024
 Grattis Sune
29.1.2010 / Landsbygdens Folk
Odlarförening vill att potatisodlare minskar arealen
Lappfjärdsnejdens potatisodlarförening uppmanar nu potatisodlarna att skära ner potatisarealen med tio procent till kommande säsong. I stället för potatisodling på tio procent av arealen föreslår man att potatisodlarna lägger om den delen till naturvårdsåker.
- Med de potatispriser som gäller i dag måste vi göra någonting. Eftersom vi i fjol hade 500 hektar mera potatisodling i landet än året innan, så har vi helt enkel för stor potatisareal. Med lägre areal och mindre utbud får vi ett bättre pris. Samtidigt ger naturvårdsåker ett rätt bra stöd. Samtidigt får man marken i bättre skick för potatisodlingen.
Det här säger Henrik Antfolk nybliven ordförande för Lappfjärdsnejdens potatisodlare och även nybliven ordförande för ÖSP:s potatisutskott. Just nu ligger potatispriserna på 7-8 cent per kilo då man räknar att produktionskostnaderna ligger kring 20 cent per kilo.
Antfolk säger att potatisodlarföreningen hoppas att odlarna förstår vikten av att det inte blir ett likadant år till.
- Vi kan ju inte annat än uppmana folk att odla mindre. Men jag tror nog att odlarna är medvetna om att vi måste få ner arealen. Förhoppningsvis sker en minskning i hela landet.
Förutom det akuta med låga producentpriser finns också andra aktuella ärendet som kan påverka näringen. 2013 upphör det nationella stödet till potatisodling. Antfolk säger att man i god tid måste börja förhandla om en fortsättning eller kompensation för det här stödet.
Ett stort bekymmer ur odlingssynvinkel är enligt Antfolk att utsädespotatisen blir all sämre. På grund av sämre kvalitet på sättpotatisen är Antfolk dessutom bekymrad för att folk börjar importera sättpotatis från utlandet.
- Då är risken stor att vi slår sönder vår egen utsädespotatisproduktion. Det bästa vore om vi kunde höja kvaliteten på den utsädespotatis som produceras i Finland. Lyckas vi med det kan vi höja lönsamheten. Misslyckas vi kan det bli problem.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab