Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
29.1.2010 / Landsbygdens Folk
EU får exportera socker över kvoten
EU-kommissionen har gått med på att tillåta export av ytterligare 500.000 ton så kallat utomkvotssocker under regleringsåret 2009/2010. Enligt kommissionens utredningar bryter åtgärden inte mot EU:s åtaganden gentemot världshandelsorganisationen WTO.
Sockerbetsodlarna i flera EU-länder har satt press på kommissionen att tillåta export av mer socker än exportkvoten tillåter. EU kämpar med ett stort överskott beroende på årets rekordstora skörd.
EU får enligt WTO-överenskommelsen exportera högst 1,3 miljoner ton subventionerat socker per år, vilket redan har skett. Men sockerbranschen anser att EU borde få exportera mer överskottssocker, så länge det saluförs till världsmarknadspris utan exportstöd.
EU-kommissionens jurister har utrett frågan under de senaste dagarna och ger klartecken. Man medger att situationen på världsmarknaden har förändrats totalt, eftersom det rekordhöga världsmarknadspriset i dag ligger klart över marknadspriset för EU:s kvotsocker.
Ogynnsamt väder i Indien och Brasilien har förvärrat den globala sockerbristen och ytterligare minskat lagren av socker, vilket har lett till stigande marknadspriser. Prisläget inom EU och på världsmarknaden har ändrats, likaså produktionskostnaderna för betor och socker i EU.
Utomkvotssocker producerat inom EU kan exporteras utan att det bryter mot EU:s åtaganden om exportsubventioner inom världshandelsorganisationen WTO, fastslår nu juristerna i Bryssel.
- Det rådande världsmarknadsläget är exceptionellt. Produktionen är mindre än konsumtionen och lagren av socker minskar, säger EU:s jordbrukskommissionär Mariann Fischer Boel.
Fischer Boel betonar att överskridningen av exportkvoten ska ses som en tillfällig åtgärd till följd av marknadsläget. Det är mycket osannolikt att ett liknande marknadsläge uppstår i framtiden.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab