Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 23.4.2024
 Grattis Georg och Göran
29.1.2010 / Landsbygdens Folk
Miljötjänster borde finansieras via starkare jordbrukspolitik
En jordbrukare kan i framtiden producera offentliga nyttigheter och tjänster i form av kulturlandskap, fågelskydd, skötsel av naturliga ängar och CO2-lagring. Ersättningen betalas lämpligen via jordbrukspolitiken i form av gårdsstöd, föreslår en EU-studie.
Institutet för europeisk miljöpolitik är en europeisk tankesmedja, som publicerar sina idéer i ett skede då debatten om jordbrukspolitikens framtid börjar ta fart på allvar. Arbetet har beställts av generaldirektoratet för jordbruk och landsbygdsutveckling i Bryssel.
Studien presenterar ett brett urval offentliga nyttigheter inom miljön och det samhälleliga området, som kunde ställas till förfogande av de europeiska jordbrukarna. Hit hör bland annat upprätthållandet av värdefulla kulturlandskap, biotoper för hotade fågelarter och artrika ängar. Jordbruket kan bidra till ett stabilt klimat genom att binda koldioxid. Näringen har stor betydelse för upprätthållandet av jordarnas och vattendragens kvalitet.
Redan i dag förfogar jordbrukspolitiken över instrument som bidrar till bättre luft, sänkta utsläpp av växthusgaser och bättre jordar. Skribenterna anser att en exakt politik med klara målsättningar och tillräckliga ekonomiska resurser är en förutsättning för att de offentliga nyttigheterna kan produceras på ett sätt som samhället väntar sig.
Kopplingen av jordbrukspolitikens tvärvillkor till de direkta gårdsstöden är ett sätt att skapa åtminstone ett minimum av de offentliga värden som eftersträvas. En politik som gynnar landsbygdens utveckling uppmuntrar jordbrukaren att ställa sina tjänster till förfogande.
Utvecklingen av priset på energi och råvaror, den tekniska utvecklingen och följderna av klimatförändringen gör att det förmodligen kommer att behövas mer omfattande offentliga stöd i framtiden. Utbudet av offentliga nyttigheter inom miljöområdet har stannat på en otillfredsställande nivå som ett resultat av otillräckliga stödåtgärder, fastslår skribenterna.
Enligt rapporten borde budgetmedlen för den gemensamma jordbrukspolitiken höjas för att styra jordbrukets produktion av offentliga tjänster och nyttigheter i önskad riktning. Stränga direktiv garanterar att tjänsterna uppfyller förväntningarna.
Skribenterna anser att CAP har en avsevärd potential med avseende på utbudet av offentliga nyttigheter. Jordbrukspolitikens andra pelare, stödet för landsbygdens utveckling, har goda möjligheter att stöda tjänster och nyttigheter inom miljöområdet.
EU-kommissionen påpekar att skribenternas idéer inte nödvändigtvis återspeglar åsikterna inom kommissionen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab