Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
22.1.2010 / Landsbygdens Folk
Copa-Cogeca nöjt med Cioloş
Pekka Pesonen, generalsekreterare för den europeiska takorganisationen för lantbruksproducenter och andelslag Copa-Cogeca, är nöjd. Dacian Cioloş, nominerad jordbrukskommissionär, har hållit sitt inledningsanförande i Europaparlamentet och visat sig tala för en fortsatt stark jordbrukspolitik.
- Då de flesta av mekanismerna för kontroll av marknaden avvecklats, välkomnar jag särskilt hans initiativ till att finna nya medel för att styra marknaden.
Copa-Cogeca efterlyser inte någon bindande mekanism för prisreglering, utan en slags uppförandekod för alla parter inom livsmedelskedjan och med en minimifaktor för prisbildning. Men konkurrenslagstiftningen är problematisk vad gäller gränsdragningen för hur nära producentsamarbete som tillåts utan att det betraktas som kartellbildning.
- Jordbrukspolitikens framtid beror av hur väl Cioloş lyckas hävda sig inom kommissionen och särskilt få till stånd ändringar i och omtolkningar av konkurrenslagstiftningen.
- Cioloş är lite försiktig, men Barniers hållning i frågan om livsmedelskedjan och vin var lovande.
Barnier uttalande har tolkats som ett led i diskussionen om att EU-komissionen skulle tillåta undantag i konkurrenslagstiftningen och möjligtvis utvidga tillämpningen av den typens prisöverenskommelser som förekommer inom grönsaksproduktionen.
Som generalsekreterare för Copa-Cogeca uppmanar Pesonen särskilt de nya medlemsländerna till realism vad gäller utformningen av CAP efter 2013:
- Särskilt de polska organisationerna vill ha en omorientering och utjämna stödnivån mellan gamla och nya EU-medlemsländer. Men det är omöjligt att man skulle tillämpa t.ex. samma stödnivå som i Belgien, kostnadsnivån skulle stiga orimligt.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab