Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
22.1.2010 / Landsbygdens Folk
Tyska producenter lanserar rättvisemjölk
De tyska mjölkböndernas branschorganisation BDM drar sig inte för militanta metoder i kampen för ett rättvist mjölkpris. Men nu har BDM helt fredligt lanserat ett eget mjölkmärke som ska säkra bönderna en acceptabel inkomst.
Bundesverband Deutscher Milchviehhalter (BDM) är den tyska underorganisationen till European Milk Board, som stod bakom merparten av senaste sommars demonstrationer och leveransstrejker på olika håll i Europa. BDM kämpar för ett minsta avräkningspris på 40 cent per liter, ett pris som täcker produktionskostnaderna. Nu tar man saken i egna händer och introducerar ett nytt mjölkmärke på den tyska marknaden. Självklart till ett rättvist pris.
Följaktligen saluförs den nya mjölken under produktnamnet "Die faire Milch" - den rättvisa mjölken. Märket marknadsförs redan av två handelskedjor i 1.500 filialer. En liter helmjölk kostar 99 cent, den fettfria mjölken är tio cent billigare. Prick 40 cent går till mjölkbonden.
Jämfört med konventionell mjölk kostar den rättvisa mjölken mer i butiken. Men Jakob Niedermaier från BDM är inte ett dugg nervös. Han leder det bolag som marknadsför mjölken och tror på sin vara.
- Faire Milch är en kvalitetsprodukt som produceras av kunniga bönder i Bayern, Baden-Württemberg och Hessen. Vår styrka är den regionala anknytningen. Mjölk ska inte transporteras hundratals kilometer, den ska produceras i hemknutarna, fastslår Niedermaier.
De medverkande gårdarna måste ansluta sig till ett krävande kvalitetsprogram med stränga granskningar, som genomförs av en neutral stiftelse. Mjölken produceras av kor som behandlas väl och äter foder från de egna odlingarna. Djuren har tillräckligt med plats, ljus och luft.
- Enligt analyserna har vår mjölk en ovanligt hög halt omega-3-fettsyror. Det beror på fodret och djurhållningen. Produkten kostar något mer, men i gengäld får konsumenterna en biologiskt värdefull, naturlig och hälsosam mjölk, säger Niedermaier.
- Och mjölken är förstås garanterat fri från genteknik, tillägger han.
Der faire Milch har en egen webbsida med presentationer av de medverkande mjölkgårdarna. Öppenhet är ett viktigt argument när det gäller att få konsumenternas förtroende, är Niedermaier övertygad om.
BDM-mjölken konkurrerar med lågpriskedjan Lidls nyaste satsning på kvalitetsmjölk från hembygden. Argumenten bygger i vartdera fallet på en nära anknytning till regionen, god djurvälfärd, hög kvalitet och frihet från genteknik. Men Niedermaier betecknar Lidls satsning som ensidig ur producentsynvinkel. Han konstaterar att Lidl ställer stora krav på sina leverantörer utan att ge dem en fast prisgaranti.
Mot bakgrunden av Lidls satsning på kvalitetsmjölk, kom BDM-mjölken lämpligt för att bli intressant för konkurrerande handelskedjor. BDM-mjölken ska saluföras av kedjorna Rewe och Teguit, som därmed får en egen premiummjölk att ställa i hyllorna.
Den rättvisa mjölken lanseras med en god portion optimism, men helt självklar är framgången inte. I Österrike introducerade mjölkböndernas branschförening IG Milch - likaså medlem av EMB - redan år 2006 en egen bondmjölk under produktnamnet "A faire Milch". Principen är densamma som i Tyskland. Mjölken härstammar från regionen och produceras med naturliga metoder utan genteknik. Leverantörerna garanteras det kostnadstäckande priset på 40 cent per liter.
I början sålde mjölken bra, men senaste år började konsumenterna svika. Försäljningen sjönk med en fjärdedel. Enligt livsmedelskedjan Spar är priset för högt. IG Milch-mjölken kostar i butiken 1,15 euro. Priset på mjölk borde inte få överstiga smärtgränsen en euro, betonar man inom handeln.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab