Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 28.3.2024
 Grattis Sune
22.1.2010 / Landsbygdens Folk
NSP oroat över trög intervention
Nylands svenska producentförbunds styrelse är djupt oroade över signalerna om hur handeln med interventionsspannmål framskrider. Leveranserna har kommit mycket långsamt igång. NSP-styrelsen beslöt vid sitt möte på tisdagen att sända en skrivelse i frågan till jord- och skogsbruksminister Sirkka-Liisa Anttila.
I skrivelsen kräver NSP att jordbruksmyndigheterna omedelbart vidtar åtgärder för att kunna ta emot all den spannmål som bjuds ut till intervention, och som på gårdarna nu väntar på leverans till interventionslager. NSP framhåller att Landsbygdsverket (Mavi) måste uppfylla förpliktelserna enligt gällande interventionsregler och därför bör man i brådskande ordning skaffa fram lagerutrymme och andra resurser som behövs vid mottagningen.
Det gäller att snabbt få fart på leveranserna för att det överhuvudtaget skall vara möjligt att inom föreskriven tid under våren hantera den stora mängd spannmål som väntas erbjudas till intervention.
Såväl gårdarnas egna som de kommersiella lagren är fyllda. Landsbygdsverket har förutspått att det under denna interventionsperiod kommer att bjudas ut 350-400 miljoner kilo korn och 150-200 miljoner kilo vete till interventionslagren. Men nu finns det ingen plats i lagren, eftersom interventionslagren i Finland var så gott som fyllda redan innan interventionsinköpen för denna period inleddes i november.
Mavi har planerat lagring av interventionsspannmål i Estland, men inget är klart och de lagren räcker inte heller på långt när till. I väntan på beslut och godkännande från EU står interventionshandeln oroväckande stilla.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab