Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
22.1.2010 / Landsbygdens Folk
ÖSP vädjar till minister Anttila om byggnadskrav
- Vi vädjar till ministern om att inte gå för långt i djurskyddsfrågan, sade ordföranden för ÖSP:s utskott för enmagade djur Tomas Långgård då jord- och skogsbruksminister Sirkka-Liisa Anttila (c) besökte ÖSP:s styrelseseminarium i riksdagshuset i tisdags. I fall vi ger efter för mycket blir reglerna så stränga att de urholkar vår konkurrenskraft gentemot andra länder och då ökar bara importen.
Frågan om strängare föreskrifter vid nybyggen inom svinsektorn har bland annat aktualiserats på grund av djurskyddsaktivisternas hemliga filmande i höstas.
- Det stämmer att vi bara får mer import om vi blir efter i produktionen, svarade minister Anttila. Det vi nu håller på med att undersöka är hur vi kan utnyttja möjligheten att betala upp till 75 procent i investeringsstöd för investeringar i djurens välmående. Det gäller till exempel hur många kvadratmeter ett svin behöver. Nu är normen 0,65 kvadratmeter, men om vi i nybyggen kräver att det ska vara 1 kvadratmeter kan vi kanske betala 75 procent av kostnaderna i direkta bidrag i investeringsstödet. Jag kan inte ännu säga hur det fungerar, men om två veckor vet jag mer när tjänstemännen har kommit ut med sina beräkningar.
Ministern lovade i alla fall att diskutera med SLC och MTK innan det blir några beslut.
- Men det som det handlar om är alltså 75-procenten och hur vi kan utnyttja den, sade hon.
Samtidigt underströk hon att man måste värna om både djurskötarnas och djurens välmående.
- Jag tror att konsumenten i dag är färdig att betala litet mer för inhemsk vara, ifall det finns garanti för att djuren mått väl. Alla i kedjan måste dra sitt strå till stacken, och handelns representanter kan göra en insats om de vill.
- I övrigt så skulle vi på producenthåll föredra en kompromiss på 0,9 kvadratmeter, inte en hel kvadrat, fortsatte Tomas Långgård.
- Vi har redan nu ett krav på 0,9 kvadratmeter i investeringsstödet, svarade minister Anttila.
- Kravet på en kvadratmeter betyder tilläggsutrymmen, som gör att vår golvyta närmar sig 40 procent över EU:s minimikrav. Konkurrensen blir definitivt svårare med länder som inte har sådana krav, påpekade Långgård.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab