Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
15.1.2010 / Landsbygdens Folk
Priset måste följa marknaden
- Vi har inget annat val än att anpassa priset till läget på marknaden, säger verkställande direktören vid Österbottens kött Stefan Saaristo om ÖK:s sänkning av priset för slaktsvin på 2 cent per kilo. ÖK är anskaffningsbolag för Atria och måste sätta priset därefter.
- Ungefär sedan vecka 35 i fjol har vi i alla fall legat cirka tio cent över det europeiska medelpriset.
Det svenska priset har sedan hösten legat något högre än EU:s medelpris, men började sjunka mot årsskiftet. Det aggressiva exportlandet Danmark har å sin sida betydligt lägre priser, det har rört sig om en skillnad på mellan cirka 10 och 15 cent under hela fjolåret mellan danska och finländska priser. För tillfället är priset hos den danska köttjätten Danish Crown nere i knappt 1,08 euro per kilo. Det här påverkar prisnivån på hela den inre marknaden.
Medan prissvängningarna har varit stora under fjolåret för såväl de svenska priserna som för EU:s medelpriser, så har det finländska priset sjunkit ganska jämnt under hela fjolåret från litet på 1,50 euro per kilo till cirka 1,35 euro vid årsskiftet.
- Dessutom sätter den ekonomiska recessionen sina spår: efterfrågan sjunker och konsumenterna söker sig mot billigare produkter.
Stefan Saaristo bekräftar att produktionsvolymen på den inre marknaden har hållits på samma nivå, trots att sektorn varit i svårigheter redan en längre tid.
- Antalet slaktsvin har minskat, men slaktvikten har å andra sidan ökat. Det är i övrigt en gammal regel att när priserna på foder sjunker, så ökar produktionen av både svin och slaktfjäderfä.
Det var under våren 2008 som spannmålspriserna började gå neråt från de höga prisnivåerna året före, vilket inverkat på foderpriserna. Sänkningen har fortsatt ända tills nu.
- Sedan får vi inte heller glömma att det blir en svacka i den inhemska konsumtionen av griskött alltid efter jul.
Hur julhandeln har slagit ut är det enligt Stefan Saaristo för tidigt att uttala sig om, en allmän bedömning är att samma volym livsmedel överlag har gått åt som i fjol.
- Jag räknar med att de inhemska livsmedlen har dominerat julhandeln ganska långt i år.
När ÖK har sänkt priserna med 2 cent per kilo, så har LSO Foods avsevärt lägre priser sedan årsskiftet. Det här torde dock bero på att LSO Foods har ändrat sin prissättning. Förutom kvalitets- och vikttillägg gynnas de producenter som gör kontrakt av den nya prissättningen. Dessutom finns det smärre skillnader i avstånden också så att gårdar med produktion nära slakteriet får tillägg. Enligt LSO har grispriserna inte sänkts i realiteten sedan årsskiftet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab