Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
15.1.2010 / Landsbygdens Folk
Tysklandscertifikat öppnar för äggexport
Det pågår kapprustning på äggmarknaden. Platser för allt flera värphöns färdigställs och någonstans måste produkterna ta vägen. Det skall bli Centraleuropa, tror producenterna i Loimaa.
- Vi kan kanske exportera upp till 20-25 procent av vår produktion småningom, säger Juha Lehto som är VD för det packeriet Kieku Oy i Loimaa. Bolaget ägs av 17 producenter i trakten och det har nu som första i Finland en gård med certifikat för export av ägg till detaljhandeln i Tyskland - en väldig marknad, enligt Lehto.
Det kan behövas för då de finländska producenterna bygger om så satsar de ofta på större produktion.
- Det kommer nya anläggningar som fyller de kommande strängare kraven, men det försvinner inte lika mycket av de gamla platserna, tror producenten Simo Pietilä i Alastaro, numera inkorporerat i Loimaa. Han visade i veckan upp en nyrenoverad produktionshall för nästan 39.000 fåglar - 15.000 flera än hallen rymde tidigare.
- Överproduktionen är ett faktum antagligen redan i år, säger han.
- Då hjälper det lite om en del kan exporteras till Tyskland.
Nya direktiv som stadgar om lite luftigare tillvaro för burhönsen träder i kraft 2012. På Pietiläs gård uppfyller nu platserna för alla de snart 130.000 värphönsen de reglerna.
Och den nyaste anläggningen som får sina fåglar nästa vecka, uppfyller alltså också den tyska detaljhandelns egna krav, som är strängare än EU:s.
- Här har varit en tysk granskare som gått igenom hela produktionskedjan för att se att den stämmer med kraven, allt från foderproduktionen till hanteringen av äggen, säger Juha Lehto.
Efter att gården nu fått det tyska certifikatet har flera tyska grossister hört av sig och Lehto tror att också andra centraleuropeiska detaljhandelskedjor kan vara intresserade.
De tyska specialkraven gäller både hönans välbefinnande och den mätbara kvaliteten på produkten, äggen, säger Lehto.
I en inredd standardbur som har en golvyta på ungefär 4,5 kvadratmeter får man enligt den tyska standarden hålla 50 värphöns. I samma bur får man enligt EU:s (och Finlands) normer hålla 59 höns.
- I praktiken kan han (Pietilä) variera och ta ut nio hönor då han producerar för den tyska marknaden, säger Lars-Tuve Karlsson, försäljare vid det svenska företaget Gimranäs som sålt inredningen till den nyrenoverade hönshallen.
Sammanlagt kan nu gården producera cirka 120.000 ägg per dag.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab