Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 23.4.2024
 Grattis Georg och Göran
15.1.2010 / Landsbygdens Folk
Nystad kniper sojafabrik i konkurrens med Estland
En stor och modern sojafabrik kommer att byggas i Nystad. Nyheten som läckte ut via Turun Sanomat bekräftas i sina huvuddrag av de inblandade, men vilka de internationella investerarna bakom projektet är klarnar först om några veckor.
- Vi kommer att hålla en presskonferens i Helsingfors, antagligen i början av februari, säger Mikko Nordberg som är den centrala tillskyndaren av etableringen Nystad. Han är nu VD för Finnprotein Oy som blir den nya fabrikens ägare.
Finnprotein Oy grundades i Nystad i slutet av 2008, men har fått nya ägare och får sin första egentliga verksamhet nu. De första maskinerna för fabriken är redan på väg via Raumo hamn, bekräftar Nordberg.
De nya ägarna beskriver Nordberg som ett internationellt konsortium som domineras av dels ett stort finansbolag, dels ett teknologibolag med erfarenhet av en liknande sojafabrik annanstans i världen. Det var arbets- och näringsministeriets byrå Invest in Finland som gjorde investerarna uppmärksamma på Nystad som placeringsort.
Nordberg själv var i flera år VD för Finnsoy Oy, ett litet israeliskt ägt Nystadsföretag som specialiserat sig på halvfabrikat och färdiga livsmedel av soja. Nordberg involverades i lobbandet för Nystad medan han ledde Finnsoy. I december gav han över VD-posten där till huvudägaren och styrelseordföranden Moshe Meidan som är israelisk medborgare.
Finnsoy är enligt Meidan inte på något sätt formellt delaktigt i sojafabriksprojektet. Däremot var Nordbergs insats enligt Meidan avgörande för nyetableringen. Meidan räknar med att fabriken blir en viktig råvaruleverantör för Finnsoy.
Själva fabriken blir enligt TS uppgifter (som enligt Nordberg varit korrekta) att sysselsätta klart över 100 personer. Den håller en teknisk standard och volym som motsvaras av bara sju andra fabriker i världen för tillfället.
Fabriken skall förädla sojabönor, hela 400.000 ton per år. Det betyder att trafiken på Nystads hamn i ett slag tredubblas. Sojan skall användas både för djurfoder och för livsmedel. Också om det inte bekräftas av Nordberg så antas Ryssland bli en stor marknad för fabriken.
På Foderrasisio ser VD Leif Liedes utan större oro fram emot nykomlingen. Den kommer enligt Liedes inte att konkurrera med Raisio som inte själv förädlar sojaböna. Men också för Raisio kan den nya fabriken bli en råvaruleverantör.
Raisio är inte med bland ägarna, säger Liedes och det bekräftas också av Nordberg som säger att ägarna helt och hållet är utländska.
Nystad har lagt manken till för att få nyetableringen. Den hårdaste konkurrenten var enligt Nordberg estniska Sillamäe.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab