Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
8.1.2010 / Landsbygdens Folk
Spanien styr EU sedan årsskiftet
Spanien har vid årsskiftet avlöst Sverige som ordförandeland för EU. Det är fjärde gången som Spanien axlar ordförandeskapet. En av Spaniens viktigaste uppgifter på det agrara området blir att bereda utformningen av den nya jordbrukspolitiken efter år 2013.
En allmän uppfattning är att Sverige genomförde sitt EU-ordförandeskap på ett balanserat och effektivt sätt. EU-ordföranden, statsminister Fredrik Reinfeldt, har fått mycket beröm för sina insatser, inte minst för att ro Lissabonavtalet i hamn.
Nu står Spanien i turen. Premiärminister José Luis Zapatero vill försöka vända EU:s ekonomi och få ett slut på finanskrisen, trots stora problem med ekonomi och arbetslöshet i hemlandet. En annan viktig uppgift blir att genomföra de förändringar som Lissabonavtalet skapar.
Jordbruksminister Elena Espinosa kommer att leda jordbruks- och fiskerirådets möten. Hon väntas lägga tyngdpunkten på beredningen av den gemensamma jordbrukspolitiken efter år 2013.
Liksom tidigare kommer rådet att ha ett formellt sammanträde varje månad. Specialkommittén för jordbruk håller emellertid sitt första möte först i februari. För rådsmötet den 22 och 23 februari i Bryssel har redan reserverats plats på agendan för en detaljerad diskussion om den framtida utformningen av marknadsinstrument och deras betydelse för marknadens mekanismer.
Vid detta rådsmöte har den nya agrarkommissionären Dacian Ciolos en första möjlighet att officiellt presentera sig inför medlemsländernas jordbruksministrar. En förutsättning är att Ciolos får godkänt betyg då han tenteras av EU-parlamentet i januari.
Den högnivågrupp som i fjol tillsattes för att penetrera mjölksektorn i EU, kommer att slutföra sitt arbete i juni då Spanien ännu leder unionen. Mjölkproduktionen blir ett prioriterat område under Spaniens ordförandeskap, men också därutöver. Spaniens partnerregeringar, de påföljande EU-ordförandeländerna Belgien och Ungern, kommer också att hålla mjölkpolitiken under särskild uppsikt. Mjölkproduktionen kommer därmed att stå i fokus i EU de närmaste 18 månaderna.
Andra punkter som kommer att sysselsätta Spanien med partnerländer är den förestående nydefinitionen av mindre gynnade områden, Doha-rundan, den nya EU-lagstiftningen för djurskydd samt genteknikdebatten.
I slutet av maj ska de spanska värdarna ännu rekapitulera vårens diskussioner om direktstöd, landsbygdens utveckling och marknadsinstrument vid ett informellt ministermöte i Mérida.
Spanien blir för övrigt det första ordförandelandet som i Lissabonavtalets anda arbetar med ett delat ordförandeskap. Statsminister Zapatero måste finna sig i att leda EU tillsammans med den ständiga rådsordföranden, belgiern Herman van Rompuy.
I praktiken kommer de officiella rådsmötena såsom tidigare att ledas av respektive fackminister från ordförandelandet. Därmed blir det Spaniens jordbruksminister Elena Espinosas uppgift att klubba av besluten i jordbruks- och fiskerirådet. Van Rompoy kommer emellertid också att närvara vid fackministrarnas rådsmöten.
En viktig förändring blir också EU-parlamentets medbestämmanderätt. Ordförandeskapet och kommissionen måste därmed beakta att parlamentet får större makt, inte minst vid beredningen av jordbruksfrågor.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab