Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 28.3.2024
 Grattis Sune
8.1.2010 / Landsbygdens Folk
WTO-möte i mars avgör Doharundan
Doharundans fortsatta öde kan avgöras vid ett WTO-möte i slutet av mars. Enligt WTO-generaldirektör Pascal Lamy ska medlemsländerna då ta ställning till möjligheterna att enas om ett avtal inom detta år.
Lamy konstaterar att medlemsländerna redan under den första hälften av år 2010 måste enas om målsättningarna för avvecklingen av tullarna. I annat fall är det omöjligt att före årsskiftet besluta om nödvändiga nedskärningar av jordbruksstöden.
De senaste förhandlingarna i Genève gav ingen ny klarhet om Doharundans fortsatta öde. Samtalen blockeras framför allt på grund av bristande engagemang i Washington.
I Genève hoppas man att Obama-administrationen ska ta sig an frihandeln med ny kraft då man har baxat igenom hälsoreformen på hemmaplan. I bakfickan har Washington emellertid en reservplan, för det fall att Doharundan fortsätter att stampa på stället.
USA uppges sträva till ett regionalt frihandelsavtal med viktiga nationer i Sydostasien och Oceanien. USA:s chefsförhandlare Ron Kirk redogjorde nyligen för planerna inför kongressen. Den första förhandlingsrundan är planerad för mars 2010.
Enligt Kirk vill USA införliva bl.a. Australien, Nya Zeeland, Vietnam och Singapore, som är medlemmar i Asien-Stillahavsregionens ekonomiska samarbete APEC. Andra APEC-medlemmar är Kina, Japan och Ryssland, men de omfattas inte av det senaste USA-initiativet.
Det nya regionala frihandelsavtalet ska framför allt ge USA möjligheter att öka sin jordbruksexport. Värdet av USA:s jordbruksexport till Asien-Stillahavsområdet uppgick år 2008 till 52 miljarder euro. Exporten ökade med en tredjedel under året.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab