Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
8.1.2010 / Landsbygdens Folk
Ingen salmonella hos finska grisar
EU:s livsmedelsmyndighet Efsa har kartlagt förekomsten av salmonella inom den europeiska grisproduktionen. Enligt studien är salmonella vanlig i nästan alla europeiska länder. Finland och Norge var de enda salmonellafria länderna i studien.
Uppgifterna baserar sig på en kartläggning från år 2008 i 24 EU-länder samt Norge och Schweiz. Finland och Norge var de enda länder där salmonella inte alls påträffades. I de andra länderna påträffades salmonella i medeltal på en av tre granskade grisgårdar.
Förekomsten av salmonella varierade emellertid kraftigt mellan länderna. Den största belastningen koncentrerade sig till sju länder: Storbritannien, Frankrike, Irland, Italien, Nederländerna, Spanien och Cypern.
I dessa länder påträffades salmonella på mer än hälften av de grisproducerande gårdarna. I tolv andra länder var mindre än en femtedel av gårdarna drabbade.
I samband med granskningen isolerades flera olika typer av salmonellabakterier, men de vanligaste typerna var Salmonella Derby och Salmonella Typhimurium. Särskilt den sistnämnda typen har rapporterats i samband med överföringar av salmonella till människor i EU.
Enligt livsmedelssäkerhetsverket Evira har man i finländska undersökningar under de senaste fem åren påträffat Salmonella Derby på en grisgård år 2007, samt i samband med foderkontamineringen år 2009, då Salmonella Tennessee påträffades på tio gårdar.
Några människor smittades emellertid inte i de upptäckta fallen. Inom ramen för det nationella kontrollprogrammet granskas årligen cirka 15.000 prover i Finland, uppger Evira.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab