Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
18.12.2009 / Landsbygdens Folk
Skillnader i produktivitet ger växande prismarginaler för livsmedel
Jordbrukets snabba produktivitetstillväxt har på lång sikt varit den huvudsakliga orsaken till att producenternas andel av livsmedelspriserna sjunkit, visar en undersökning gjord av MTT. Den totala produktiviteten inom jordbruket har under de senaste decennierna ökat snabbare än inom andra sektorer av livsmedelskedjan eller grossist- och detaljhandeln.
Medan producenternas andel av konsumentpriset på livsmedel sjunkit under 2000-talet, har andelen som går till mellanhänder ökat. Denna ökning i prismarginalerna i konsumentpriserna på livsmedel har på senaste tid fått stor uppmärksamhet och orsakat kritiska diskussioner.
- På marknaden faller producentpriserna snabbare än konsumentpriserna, vilket gör att mellanhändernas relativa andel av livsmedelspriset stiger, betonar professor Timo Kuosmanen.
Skillnaderna i livsmedelskedjans prisindex beror nästan helt på produktivitetstillväxten. Inom jordbruket har effekten av den ökade produktiviteten helt flyttats över till konsumentpriserna, och en tillväxtökning på en procent inom jordbruket har i genomsnitt betytt en lika stor sänkning av konsumentpriserna.
Inom grossist- och detaljhandeln har resultatet varit liknande, men en produktivitetstillväxt på en procent har i genomsnitt lett till att konsumentpriserna sjunkit med mindre än 0,6 procent. Således har den kommersiella sektorn lyckats dra nytta av en del av tillväxten.
- Undersökningen visar att livsmedelsindustrins och handelns potentiella marknads- och förhandlingsstyrka ytterligare sänker producentens andel av konsumentpriset, säger professor Jyrki Niemi. På så sätt läcker även en del av jordbruksstödet över till de aktörer som har det största inflytandet på marknaden.
För en mera detaljerad analys av prisbildningen skulle det enligt Niemi krävas öppnare prisuppgifter, i synnerhet inom livsmedelsindustri och handel.
- Prisuppgifterna mellan livsmedelsindustrin och handeln är affärshemligheter, som för närvarande inte är tillgängliga ens för forskningsändamål.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab