Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
18.12.2009 / Landsbygdens Folk
Nylund kritisk till svinfarmspublicitet
ÖSP:s ordförande Mats Nylund är mycket kritisk till den publicitet Oikeutta Eläimille fått i samband med att filmerna om påstådd vanskötsel av svin publicerats. I samband med ÖSP:s höstmöte i måndags sade han att vi har ett samhällsproblem om det är kriminella element med målet att djuruppfödning ska upphöra som styr opinionsbildningen.
- ÖSP tar avstånd från all vanskötsel. Vi godkänner självfallet inte att djurskyddsregler inte uppfylls eller att produktionsdjur lider. Däremot accepterar inte ÖSP det sätt på vilket Oikeutta Eläimelle tagit fram bilderna, nattetid och genom olaga intrång. Det är ett brottsligt förfaringssätt. Att dessutom hänga ut producenternas namn innan myndigheterna utrett om bilderna är autentiska är ytterst olämpligt och sannolikt olagligt. Samhällets rättsskydd måste gälla även husdjursproducenter. Alltså: oskyldig tills dom har fallit.
Nylund poängterade att ekonomi och god djurhälsa går hand i hand.
- Vi ska visa att vår köttproduktion håller en så hög djuretisk nivå att det finska grisköttet också i framtiden är konsumentens val. Det egentliga valet sker på butiksgolvet.
En del av diskussionen på mötet kom att handla om vindkraften och markägarnas rätt till sin del av energiinkomsterna. Mats Nylund tog också upp det här i sitt hälsningstal och konstaterade att den som bygger en vindkraftspark exploaterar en naturtillgång till energi.
- För att lyckas med det krävs mark. Vi anser att alla markägare på ett vindupptagningsområde måste få ersättning. Markägarnas intressen får inte hamna i lä för vindkraftseuforin!
Nylund konstaterade också att de stora frågorna kring klimatförändringen handlar om energieffektivitet och om att ersätta fossila bränslen med förnyelsebara.
- För Finlands del handlar det förutom effektivitet och inbesparingar mycket långt om hur skogen, som är vår idag överlägset viktigaste förnyelsebara energikälla, ska användas i framtiden. Det handlar också om den omstridda torven. Men framförallt handlar det om ifall vi på ett ekonomiskt och hållbart sätt för energiproduktion kan använda de cirka 500.000 hektar åker som just i dag inte behövs till vare sig livsmedel eller foder.
Vad virkesmarknaden beträffar sade Nylund att vi för närvarande använder bara hälften av skogarnas årliga tillväxt.
- Efterfrågan på virkesråvara har sjunkit och då industrins betalningsförmåga dessutom är ansträngd föreligger svårigheter att få igång en fungerande virkeshandel. Det är omöjligt att hela tiden få de högsta priserna och den prisnivå vi upplevde 2007-208 kommer vi inte att uppnå på länge. Men som skogsägare borde vi åtminstone försöka bjuda ut speciellt de sortiment som industrin just nu har störst behov av, till exempel sågstock och björkmassaved.
Mats Nylund återvaldes till ordförande. Likaså omvaldes Tomas Långgård som viceordförande. De styrelsemedlemmar som var i tur att avgå, Susan Englund med Olav Lillgäls som suppleant från lappfjärd samt Mikael Åsvik från Terjärv med Anna-Lena Andtbacka från Kronoby som suppleant, återvaldes också.
Ny i styrelsen är Johanna Smith. Ny är också hennes suppleant Stefan Gulin. Båda är från Yttermark. Smith ersätter Martin Westerberg som efter att ha blivit invald i SLC:s syrelse lämnar ÖSP:s styrelse.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab