Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
18.12.2009 / Landsbygdens Folk
Utmaningen blir Europaparlamentet
- Det blir en stor utmaning att Europaparlamentet nu har beslutanderätt i jordbrukspolitiken, konstaterade jord- och skogsbruksminister Sirkka-Liisa Anttila (c) som avslutning på årets sista ministermöte i Bryssel i onsdags.
- Vi har inte riktigt insett det i Finland ännu, men det betyder att beslutsfattandet tar 1-2 år längre. Det blir inte lätt att få stöd ur tilläggsbudgeten, som den extra tio procenten i samband med hälsogranskningen ifjol.
- Och det är ett stort misstag att ingen finländare sitter i parlamentets jordbruksutskott.
Anttila förbereder sig istället på att utöva mera inflytande över EU-kommissionens beredning, särskilt vad gäller granskningen av LFA-stödet, som inleds i slutet av januari. Den nya jordbrukskommissionären har visat intresse för att besöka Finland.
- Cioloş blir en bra kommissionär, han har tjänstemannabakgrund och är sakkunnig.
Den mest kontroversiella frågan på ministermötet gällde förordningen om att stävja handel med lagstridigt avverkad trävara. I praktiken leder förslaget i sin nuvarande form inte till betydande förändringar i Finland, utan skogscentralernas övervakning är tillräcklig.
Men förslaget skall ännu behandlas i Europaparlamentet, där det finns starkt stöd för att införa påföljder såsom importförbud, om inte importören eller övriga aktörer på marknaden kan påvisa att man i alla skeden följt gällande internationell och nationell lagstiftning för avverkning och behandling av trävaran.
Främst avses att stävja illegal avverkning i länder utanför EU, men på grund av världshandelsorganisationen WTO:s regler, måste samma förordning tillämpas också för avverkning och trävaruhandeln inom EU.
Vissa länder, därav Danmark, Storbritannien och Spanien, gick i bräschen för en skärpning av förordningen, som då i praktiken skulle hota strypa hela trävaruhandeln. Förslaget gäller inte endast timmer, utan också färdiga produkter, som t.ex. möbler, och det gäller alla aktörer på marknaden, både producenten, importören och handeln.
På Finlands initiativ godkände ministerrådet ett utlåtande om att de nya administrativa åtgärderna för verifiering av trävarans ursprung inte får bli alltför betungande för små och medelstora företag.
De europeiska miljöorganisationerna kritiserar ministrarnas kompromiss om trävaruhandeln och vissa EU-parlamentariker fortsätter arbeta för ett totalförbud av olagligt avverkat timmer, vilket skulle innebära en avsevärd byråkrati för alla parter inom trävaruhandeln i EU.
Ett nytt direktiv om skydd av försöksdjur i industri och forskning diskuterades på ministermötet i Bryssel. Man planerar införa en välfärdsmärkning för hela EU-området. Finland verkar för att det ska finnas möjlighet till högre nationell minimistandard vad gäller djurens välfärd än vad som stiftas på europeiska nivå.
Prisbildningen inom livsmedelskedjan ska granskas under nästa EU-ordförandelands Spaniens ledning nästa år. Minister Sirkka-Liisa Anttila efterlyser för Finlands del en omarbetning av produktionsavtalen för att åtgärda de sjunkande producentpriserna för säd och kött.
- Vi måste finna en mekanism för att stärka producentens ställning. Vi kan aldrig konkurrera med andra länder i kvantitet, men vi måste bli bättre på att marknadsföra vår kvalitet, konstaterade Anttila som svar på hur det kommer sig att griskött för 16 euro/kg säljer bra i Bryssel inför jul.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab