Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
25.1.2002 / Agrolink
Säkrare att få avbytare från en större enhet

Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt (LPA) föreslår för de kommuner som sköter avbytarservicen att de tillsammans med företrädare för lantbruksproducentföbunden inom regionen skall utreda möjligheterna att bilda lokala enheter som omfattar större områden. Med hjälp av större enheter kan man säkerställa att det finns tillräckligt avbytare.

Målet är att från början av 2004 bilda större lokala enheter än de nuvarande. En större kundkrets ger bättre förutsättningar för verksamheten, eftersom tillräckligt avbytare och förvaltningspersonal då kan anställas.

Fastän förvaltningsenheten blir större behöver lantbrukaren inte avstå från en avbytare som han är van vid att anlita. Det är lättare för en större enhet att klara av ökade behov av avbytare, t.ex. i samband med plötsliga eller långvariga behov av vikariehjälp. Om en avbytare blir sjuk är det då också lättare att inom enheten hitta en ersättare.

Den arbetsgrupp som social- och hälsovårdsministeriet tillsatt för utvecklande av lantbrukets avbytarservice ansåg att varje lokal enhet borde ordna åtminstone 10 000 - 15 000 avbytardagar per år. En enhet av denna storleksordning omfattar så många lantbruksföretagare och lantbruksavbytare att servicen kan fungera regelbundet året om. Det möjliggör också en högklassig förvaltningsservice, eftersom enheten då kan heltidsanställa en person som är ansvarig för avbytarservicen och två ledande avbytare.

LPA önskar att de nuvarande kommuner som sköter avbytarservicen skall ge sina förslag till LPA före utgången av maj. LPA kommer för sin del att meddela sin ståndpunkt före utgången av augusti. Under innevarande år omarbetar man också vid LPA de uppdragsavtal som ingås mellan LPA och kommunerna. De nya avtalen avses träda i kraft vid ingången av 2004.

De lokala enheterna för avbytarservice är i år 233 till antalet och handhar avbytarservicen inom sammanlagt 434 kommuner. Lokala enheter som omfattar flera kommuner finns i hela landet men relativt sett mest i södra och sydvästra Finland.

 

Ytterligare information:
LANTBRUKSFÖRETAGARNAS PENSIONSANSTALT, tfn (09) 43 511
kontaktchef Astrid Blomgren, tfn 050 591 2481
www.lpa.fi
 
 


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab