Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
11.12.2009 / Landsbygdens Folk
Brusaby utrymdes efter hot
Axxells naturbruksskola Brusaby utrymdes på onsdagen sedan uttalanden av en elev tolkats som ett allvarligt hot. Situationen upplöstes fredligt sedan polisen gripit eleven i Åbo.
Enligt Brusabys enhetschef Anders Vahtola kunde inte skolan avgöra exakt hur allvarligt hotet från den nittonåriga studeranden var, det hade bara framförts muntligt i en liten krets kvällen före. Rätt snabbt efter att han på onsdagsmorgonen hört om hotet larmade han polisen.
- Och jag måste säga att jag blev glatt överraskad, för det är inte så ofta man hör något gott om polisens organisation nuförtiden. Men de var väldigt snabbt på plats här med bilar, hundar och helikopter.
Senast mötet med de välbeväpnade och utrustade poliserna övertygade Vahtola om att det var rätt att ta det eventuella hotet på allvar.
På polisen i Åbo säger man att skolhot är beklagligt ofta förekommande, men måste tas på allvar trots det. I det här fallet underströks allvaret av att man visste att nittonåringen hade både vapenlicenser och vapen.
Polisen tog Brusaby med storm och började leta igenom hela komplexet rum för rum eftersom nittonåringen som bodde på internatet inte var på sitt rum eller med sina kurskamrater.
Samtidigt letade polisen också efter mannen på andra orter och hittade honom i Åbo i en lägenhet som tillhörde en släkting. Där greps han utan motstånd. Polisen hittade ett av mannens gevär i hans bil.
Flera av de studerande på Brusaby är jägare. Enligt Vahtola kan man också ta en tio studieveckors kurs i jakt på skolan, men då använder man inte några egna vapen. Det är förbjudet att ha vapen på skolan eller internatet.
Mannen förhördes på torsdagen och därefter besluter polisen om han skall häktas och åtalas för olaga hot.
Det bor omkring 110 personer på internatet i Brusaby.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab