Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
11.12.2009 / Landsbygdens Folk
Klimatmötet inleddes med hopp om resultat
FN:s klimatkonferens i Köpenhamn startade med flera positiva förtecken. Fastän mötet från början var planerat att genomföras på ministernivå, ska 110 statschefer delta i de avslutande förhandlingarna. FN hoppas på ett nytt klimatavtal som ska ersätta det nuvarande Kyotoprotokollet.
Mer än 15.000 deltagare från 192 länder är på plats i Köpenhamn för att förhandla om minskade utsläpp av växthusgaser och kostnaderna för klimatskyddet. Också jordbruket spelar en viktig roll i förhandlingarna. Enligt FN:s jord- och livsmedelsorganisation FAO härrör sig 14 procent av de globala utsläppen av växthusgaser från jordbruket. Jordbrukssektorn erbjuder betydande potentialer för utsläppsminskningar, menar FAO.
Enligt direktör Alexander Müller vid FAO finns det gott om färdiga, kostnadseffektiva lösningar att tillgå inom jordbruket. Många förändringar kunde genomföras omedelbart. De viktigaste metoderna för att sänka CO2-utsläppen återfinns i anslutning till bättre planering av markanvändningen. Man borde sträva till en möjligast lätt markbearbetning så att kol kan parkeras i marken och vegetationen, säger Müller.
Biobränslen, gödselhantering och boskapsskötsel är andra områden inom jordbruket som man kommer att titta på.
Men jordbrukarnas takorganisationer Copa och Cogeca hänvisar till att utsläppen av växthusgaser från jordbruket har sjunkit drastiskt sedan 1990. Samtidigt har utsläppen från andra områden, bland annat trafiken, fortsatt att öka.
Copa-Cogeca utgår från att jordbrukets emissioner i EU-27 har minskat med 20 procent under perioden 1990-2007, inklusive boskapsskötseln. Detta är följden av bland annat omfattande jordbruksreformer och en effektiverad insats av gödselmedel. Nya, miljöanknutna åtgärder har också införts i jordbruket.
För att minska jordbrukets emissioner i fortsättningen, måste omfattande resurser investeras i forskning och utveckling. Nya lösningar måste till för att jordbrukarna ska producera livsmedel effektivt utan konsekvenser för omgivningen.
Enligt Copa-Cogeca är boskapsskötseln bättre än sitt rykte. Djuren sprider värdefull gödsel som kan användas för att förbättra åkrarnas fruktbarhet och som råvara för produktion av bioenergi. Detta minskar behovet av fossila bränslen och reducerar utsläppen av växthusgaser. Boskapsskötseln förhindrar också flykten från EU:s landsbygdsområden. Detta är positivt för landskapsbilden och förbättrar sysselsättningen på landet.
Copa-Cogeca hänvisar till FAO:s utlåtanden om att livsmedelsproduktionen måste fördubblas fram till år 2050, för att möta den stigande efterfrågan. För att nå denna målsättning är boskapsskötsel av central betydelse överallt i EU. En extensiv boskapsskötsel öppnar också möjligheter att bedriva livsmedelsproduktion i regioner som annars inte skulle användas för ändamålet, eftersom dessa områden sällan är ägnade för växtodling.
Kött är därtill en viktig källa för proteiner, energi, mineraler och vitaminer. Med en hälsosammare och omväxlingsrikare kost kan befolkningen leva sundare och längre.
Copa-presidenten Padraig Walshe betonar att jordbruket kan bidra positivt till bekämpningen av klimatförändringen. En stark jordbrukspolitik har central betydelse för framtiden, eftersom den erbjuder jordbruket de riktiga instrumenten och uppmuntrar jordbrukarna att hushålla med resurserna, avslutar Copa.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab