Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
11.12.2009 / Landsbygdens Folk
Webbomröstning om EU:s nya ekomärke
Tre förslag till EU-märke för ekologiska produkter har nått slutrakan i kommissionens designtävling. Fram till den sista januari har alla en chans att rösta fram den ekologo som snart ska märka ekologiska produkter i Europas butiker. Till skillnad från den nuvarande logon, kommer det vinnande bidraget att bli obligatoriskt på alla färdigförpackade ekologiska livsmedel som produceras inom EU.
Redan för tre år sedan enades EU:s jordbruksministrar om den nya ekoförordningen, som fastställer minimistandarder för ekologiska produkter. I det sammanhanget beslöt man att förnya den gamla EU-logon, som inte längre förmådde entusiasmera publiken.
I januari 2008 presenterade kommissionen sin nya symbol, ett glatt, grönt ansikte. Men försöket gick snett. Under utformningsprocessen hade ingen märkt att EU:s logo hade slående likheter med det produktmärke som den tyska lågpriskedjan Aldi trycker på sina ekoförpackningar.
EU-kommissionen fick snopet dra sitt märke tillbaka. Eftersom det plötsligt inte fanns någonting att trycka på förpackningarna, fick också tidsfristen skjutas fram.
Nu gör kommissionen ett nytt försök. Denna gång beslöt man att utlösa en designtävling för unga konst- och designtalanger. Sammanlagt 3.422 förslag lämnades in till kommissionen. Av dem har en jury valt ut tre finalister. Alternativen är ett löv, en grodd eller jordbruksprodukter.
De som vill rösta fram vinnaren ska klicka på länken http://ec.europa.eu/agriculture/organic/logo/voting/voting_en.htm.
Logotypen ska införas i juli 2010. Den blir obligatorisk på alla färdigförpackade ekologiska produkter som tillverkas i EU. Logon kan dessutom tryckas frivilligt på andra ekoprodukter.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab