Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
4.12.2009 / Landsbygdens Folk
Dacian Ciolos blir ny agrarkommissionär
Rumänen Dacian Ciolos ska ta över ansvaret för agrarsektorn i den nya EU-kommissionen. Han efterträder Mariann Fischer Boel, som inte ställde upp för en ny mandatperiod. Den 40-årige Ciolos var den enda sökanden till posten som agrarkommissionär.
Ciolos chanser att få posten ansågs från början vara små, eftersom han representerar ett EU-land med en stor jordbrukssektor. Mot Ciolos talade också Rumäniens upprepade problem med korruption och missbruk av jordbruksstöd. Kritikerna ansåg det inte lämpligt att en representant för en sådan regering blir agrarkommissionär med ansvar för en tredjedel av EU-budgeten.
Under hösten visade det sig emellertid att inget annat EU-land på allvar intresserade sig för agrarsektorn. Eftersom Ciolos har en gedigen lantbruksutbildning och erfarenhet som agrarminister, kunde han inte kringgås av kommissionens ordförande José Manuel Barroso.
Vid presentationen av den nya kommissionen protesterade brittiska journalister så ljudligt mot Ciolos nominering, att Barroso måste ta honom i försvar. Enligt Barroso får ingen diskrimineras i EU. Varje medlemsland kan sköta vilket som helst av EU:s kompetensområden. Och Ciolos hade utan tvivel den största kompetensen för jordbruksfrågor, sade Barroso då han presenterade sin kommission.
Ciolos har studerat i Frankrike och talar flytande franska. Frankrike och Polen har från början stött hans kandidatur.
Ciolos uppges vara en person som uttalar sig försiktigt och diplomatiskt. Han betecknas som varken konservativ eller liberal, snarare någonting mittemellan. Landsbygdens utveckling är ett område som intresserar honom.
Från brittiskt håll har insinuationer redan yttrats om Ciolos som en "andra fransk kommissionär". Enligt brittisk press kan man inte utesluta att Ciolos kommer att driva Frankrikes intressen i EU.
Ciolos anses vara mindre intresserad av att reformera CAP än föregångaren Mariann Fischer Boel. Han förhåller sig avvaktande till en avreglering och föredrar en stark jordbruksbudget med fortsatta stöd för familjejordbruken.
I de gamla EU-länderna räknar man också med att den nya agrarkommissionären eftersträvar en snabb utjämning av jordbrukets stödnivå mellan öst och väst.
Under en pressinformation i Bukarest sade Ciolos att han känner sig ärad över att få bidra till det europeiska bygget. Han tillade att den gemensamma jordbrukspolitiken är en av grundstenarna för detta bygge. Ciolos uttryckte förhoppningen om ett gott samarbete med EU:s medlemsländer och EU-parlamentet för en framtida evolution inom den gemensamma jordbrukspolitiken.
Med adress till sina kritiker lovade Ciolos att han i första rummet ser sig som EU-kommissionär med uppgift att tjäna hela EU och alla dess medlemsländer. Rumäniens jordbruksminister har till uppgift att bevaka det rumänska jordbrukets intressen. Det är inte EU-kommissionärens uppgift, fastän han råkar vara rumän, underströk Ciolos.
Den 40-årige Ciolos skötte posten som Rumäniens jordbruksminister från oktober 2007 till december 2008. Han har studerat jordbruk i Rumänien och Frankrike och är för närvarande ordförande för landets agrarkommitté, som är ett rådgivande organ under presidenten.
Ciolos har levt en stor del av sitt vuxna liv i Frankrike, där han har praktiserat på jordbruk och inom jordbruksförvaltningen. Från 1996 till 1997 färdigställde han sin mastergrad vid Université Montpellier I.
Från år 2000 till 2001 tjänstgjorde han vid Frankrikes nationella institut för jordbruksforskning i Montpellier, där han avlade doktorsgraden.
Barroso har också nominerat sin förre forskningskommissionär Janez Potocnik till ny miljökommissionär i sin nya besättning. Som hälsokommissionär föreslår Barroso John Dalli från Malta. Budgetkommissionär i nästa kommission blir den polske ekonomen Januz Lewandowski. Hans beredning utgör basen för de kommande, svåra budgetförhandlingarna om jordbrukspolitikens utveckling och den övriga EU-budgeten efter år 2013.
Man bör emellertid hålla i minnet att den nya kommissionen ännu inte har slagits fast slutgiltigt. I januari ska de tilltänkta kommissionärerna tenteras av EU-parlamentet, som i värsta fall kan vända tummen ner för en kandidat som inte faller i smaken.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab