Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
4.12.2009 / Landsbygdens Folk
Fortsatt hetta på sockermarknaden
Efter en liten svacka har världsmarknadspriserna för socker igen stigit. En anledning är att torka har skadat sockerskörden i Indien. Enligt det amerikanska jordbruksministeriet kommer världsmarknaden också nästa år att präglas av ett underskott.
De senaste tolv månaderna har sockerpriset nästan fördubblats. Den tidigare så viktiga sockerexportören Indien importerar sedan tre år tillbaka mer socker än landet exporterar.
De globala reserverna av socker har krympt med 92 procent fram till slutet av säsongen 2008/09. Detta tyder på en fortsatt hög prisnivå den närmaste tiden.
För EU räknar de amerikanska analytikerna med en produktion av nästan 15,5 miljoner ton socker under den pågående kampanjen. Detta skulle innebära att det svaga fjolårsresultatet överträffas med 1,9 miljoner ton, vilket motsvarar en ökning med 14,1 procent.
Den europeiska gemenskapen befäster därmed sin position som världens tredje största sockerproducent före Kina, men efter Brasilien och Indien. För Kina räknar analytikerna med en nedgång i produktionen.
Enligt USDA torde EU-exporten stiga med 360.000 ton till 1,475 miljoner ton under den löpande säsongen. Nettoimporten uppgår till 2 miljoner ton socker.
Indien utpekas redan under den löpande säsongen till världens med avstånd största importör av socker och tränger ut EU-27 från förstaplatsen. Den indiska regeringen har betydligt underlättat importen av socker mot bakgrunden av den knappa utbudssituationen.
Globalt räknar analytikerna i Washington att den sammanlagda globala sockerimporten nästa år ökar med 3,4 miljoner ton, till 49,9 miljoner ton. För EU-27 beräknas en importökning med 250.000 ton till 3,5 miljoner ton.
I Ryssland och USA torde importen minska något, men alla viktiga sockerproducenter väntas öka sitt utbud på världsmarknaden för att möta det stora behovet i Indien.
Den internationella sockerhandeln domineras entydigt av Brasilien, som under säsongen 2009/2010 väntas avsätta 23,85 miljoner ton socker i utlandet. Detta vore en ökning med 2,3 miljoner ton, eller elva procent på ett år.
Skördeutsikterna i Brasilien har försämrats något den senaste tiden, trots att årets produktionsmängd väntas växa betydligt, jämfört med senaste år. USDA utgår från att landets sockerproduktion ökar med 12,2 procent till 35,75 miljoner ton.
USA-prognosen baserar sig på antagandet att 44,6 procent av rörsockerskörden används för framställning av socker, medan resten går till etanolproduktion.
Amerikanarna räknar med att Thailand och Australien kommer att öka sin sockerexport. Thailand har uppvisat en god rörsockerskörd. Brasilien, Thailand och Australien är de största sockerexportörerna.
Experterna räknar emellertid med att socker snart kunde bli billigare, då spekulativa investerare lämnar marknaden och sockerproduktionen börjar stiga. Senaste i januari torde sockerpriset börja röra sig nedåt.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab