Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
27.11.2009 / Landsbygdens Folk
Mjölksamarbetsgruppen vill införa stödtak på tre miljoner liter
SLC:s mjölksamarbetsgrupp föreslår för SLC:s styrelse att man godkänner mjölkdelegationens och MTK:s mjölkutskotts förslag om att införa ett stödtak för enskilda gårdar på tre miljoner liter mjölk. Ett stödtak ska omfatta hela landet.
Mjölksamarbetsgruppens ordförande Mats Nylund berättar att avsikten är att det produktionsbundna mjölkstödet får ett tak på tre miljoner liter och att man för mängder som överstiger detta inte betalar ut något stöd alls. Tre miljoner liter innebär besättningar på cirka 350 kor. Den föreslagna begränsningen inverkar inte på nuvarande produktion, eftersom den största besättningen producerar omkring två och en halv miljoner liter mjölk.
- Utvecklingen accelererar mot allt större enheter. Tidigare hade kvoterna en bromsande effekt bland annat eftersom de krävdes för att få investeringsstöd. Men nu har kvoterna blivit billigare och ett par planerade projekt med upp till tusen kor uppe i Lappland ligger på planeringsbordet. Med ett stödtak försöker man undvika att verkligt stora besättningar grundas som följd av att man kan dra nytta av höga stödnivåer på de allra nordligaste områdena i vårt land, förklarar Mats Nylund.
Mats Nylund anser att det är bra med ett stödtak. Om jätteprojekt grundas på områden där det inte är naturligt delvis på grund av höga stödnivåer är det inte lätt att för konsumenterna motivera stödens betydelse för lantbruket. En förskjutning av mjölkproduktionen från de traditionella produktionsområdena står också i strid med det nordliga stödets syfte och innebär att vi också gentemot EU-kommissionen riskerar vårt stödsystem. Stödtaket möjliggör nog att två tre gårdar har en gemensam produktionsverksamhet utan att det inverkar på stöden.
- Principen om ett stödtak inom mjölksektorn är klart förankrat inom SLC och den har diskuterats flera gånger inom organisationen. Det är förstås styrelsen som på måndag tar ställning till frågan, påpekar Nylund som dock tror på ett positivt beslut.
- Det här är ett sätt att förekomma drastiska förändringar. Men det är klart att om man vill investera i stora besättningar är det fritt fram i marknadskrafternas tecken. Men produktionsstöd betalas inte ut för den del som överstiger tre miljoner liter mjölk. Inom lantbruket är det inget nytt att ha tak på produktionen.
MTK:s mjölkutskott, där Nylund är medlem, föreslår att begränsningen inom mjölksektorn träder i kraft i början av nästa kvotår. Trots begränsningar är det skäl att bibehålla de gårdsvisa kvoterna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab