Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
27.11.2009 / Landsbygdens Folk
Barroso söker en agrarkommissionär
Alla EU-länder har nominerat sina kandidater för den nya kommissionen under ledning av portugisen José Manuel Barroso. Nu ska posterna fördelas. Men ännu saknas en självskriven kandidat för den viktiga agrarsektorn.
Knappt har belgiern Herman Van Rompuy hunnit utses till EU-president och den brittiska baronessan Catherine Ashton till utrikeschef, går nästa rond i Bryssel. Alla EU-länder har nominerat sina kandidater till den nya kommissionen, och väntar på att posterna fördelas.
Barroso har de senaste veckorna vädjat till medlemsländerna att lansera fler kvinnor som blivande EU-kommissionärer. Av de 27 kandidaterna är nio kvinnor, vilket betecknas som ett godtagbart resultat.
Det senaste tillskottet i raden av kvinnor är Danmarks Connie Hedegaard, som anses vara Barrosos önskekandidat. Den danska energi- och klimatministern är en av de nykomlingar som Barroso ställer stora förväntningar på.
Hedegaard utnämns sannolikt till kommissionär med ansvar för klimatskyddet. Innan hon tillträder sitt nya jobb i Bryssel, ska hon ännu föra ordet under den viktiga klimatkonferensen i Köpenhamn.
Enligt tidskriften Time Magazine hör Hedegaard till de 100 mest inflytelserika personligheterna i världen.
Hedegaard ersätter Mariann Fischer Boel som dansk kommissionär, men inte som agrarkommissionär. Nu måste Barroso fiska fram den lämpligaste personen för jordbruket ur sitt galleri. Någon självklar kandidat finns inte.
Bland kandidaterna till den nya kommissionen återfinns visserligen två jordbruksexperter, men ingendera av dem kommer i fråga.
Rumänen Dacian Ciolos har kandiderat för posten som agrarkommissionär och har erfarenhet som jordbruksminister i sitt hemland. Mot Ciolos talar Rumäniens interna politiska svårigheter och misskötseln av EU-stödens administration.
Frankrike ställer upp den före detta jordbruks- och utrikesministern Michel Barnier. Men Frankrike lyfter EU:s största jordbruksstöd och kunde därför regera i egen sak. Dessutom siktar Barnier på posten som kommissionär för den inre marknaden.
Irland har nämnts som ett lämpligt hemland för nästa agrarkommissionär, men Irland har skickat sin förra justitie- och europaminister Máire Geoghegan-Quinn till Bryssel. Hon aspirerar inte på att leda jordbruket.
Nederländernas förra jordbruksminister Cees Veerman och den nuvarande tjänsteinnehavaren Gerda Verburg hade lämpat sig för jobbet. Men regeringen i Haag har valt att låta sin konkurrenskommissionär Neelie Kroes förnya sin mandatperiod.
Möjligen kan Barroso fastna för den nuvarande lettiske energikommissionären Andris Piebalgs. Barroso vill låta sina nuvarande kommissionärer rotera, så att alla får besätta en helt ny post. I så fall kunde Piebalgs byta energi mot jordbruk.
Finland har nominerat den nuvarande utvidgningskommissionären Olli Rehn för en andra mandatperiod. Regeringen hoppas att Rehn ska få en möjligast tung post i Barrosos galleri.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab