Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
20.11.2009 / Landsbygdens Folk
Åländska äppelodlare välkomnar ny lag om växtskyddet
Åland får en ny lag om växtskyddsmedel. Enligt den nya lagen ska växtskyddsmedel som redan är godkända i ett EU-land utan långvariga tester kunna användas på Åland och även i övriga landet om odlingsförhållandena är jämförbara. Landskapsregeringen föreslår att den finländska lagen ska godkännas att gälla på Åland som en så kallad blankettlag.
Äppelodlaren Anders Jansson i Geta tycker att det är bra med ny lagstiftning, även om frukt- och bärodlarna under diskussionerna med landskapsregeringen föreslog en annan lösning, som skulle ha gett Åland större behörighet att själv besluta om i dessa frågor.
− Men nu får vi i alla fall nya bestämmelser som ersätter den nuvarande och väldigt föråldrade åländska lagen, säger Jansson.
Han har under några år varit ordförande för Ålands frukt- och bärodlarförening, men har nu lämnat uppdraget på grund av tidsbrist. Vid föreningens höstmöte nyligen valdes Ålands Hushållningssällskaps VD Hans Knutsson till ny ordförande.
På ansökan skulle livsmedelsverket Evira kunna bevilja tillstånd för ett växtskyddsmedel utan att först behöva utföra tidsödande och omfattande undersökningar av preparatets effektivitet samt dess inverkan på hälsa och miljö. Ett krux är att det ändå kostar 8.000 euro att få ett sådant tillstånd från Evira, som de åländska frukt- och bärodlarna enligt Jansson redan tidigare har haft ett utmärkt samarbete med.
Jansson betecknar dock summan som överkomlig om man slår ut den på 230 hektar åländska äppelodlingar.
Men risken finns också att det aktuella preparatet efter nya forskningsrön snabbt blir förbjudet inom hela EU och i så fall skulle pengarna till Evira bli mer eller mindre bortkastade.
Rikets växtskyddslag som nu föreslås bli gällande även på Åland reglerar också vad som gäller vid tillverkning, godkännande, försäljning, förpackning, lagring och användning av växtskyddsmedel. Lagen innehåller även tillsynsregler.
− Lagförslaget har utarbetats eftersom det finns ett EG-direktiv som anger riktlinjerna för vilka lagstiftningsåtgärder som ska vidtas av alla EU:s medlemsländer för att hanteringen av växtskyddsmedel ska bli så säker som möjligt, påpekar Mathias Lundqvist vid landskapsregeringens lagberedning.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab