Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
20.11.2009 / Landsbygdens Folk
Bryssel väntar på nästa kommission
Under normala omständigheter borde nästa EU-kommission ha inlett sitt arbete redan i början av denna månad, men förseningen av Lissabonfördraget har ändrat tidtabellen. Utnämningen av den nya kommissionen sker sannolikt först i januari.
Den nuvarande kommissionen arbetar sedan månadsskiftet som ett tjänsteförrättande kollegium. Flera av de avgående kommissionärerna har trappat ned och syns sällan i offentligheten. Ett undantag är agrarkommissionär Mariann Fischer Boel som håller hög profil in i det sista.
Om allt går bra, räknar kommissionens ordförande José Manuel Barroso med att ha alla namn omkring 10 december. Då kan de olika ansvarsområdena fördelas.
Därefter ska EU-parlamentet tentera kandidaterna men sannolikt hinner utfrågningen inte arrangeras före julferierna. Den offentliga granskningen av de blivande kommissionärerna skulle i så fall ske först en bit in i januari. Om parlamentet godkänner alla kandidater, kan den nya kommissionen utnämnas inom januari månad.
Det som förvånar många är att EU fortfarande saknar en tung kandidat för den viktiga posten som agrarkommissionär. Den enda officiella kandidaten är rumänen Dacian Ciolos, som knappast har någon chans.
I Österrike grälar man öppet på förbundskansler Werner Faymann, som skickade sin vetenskapsminister Johannes Hahn till Bryssel. Kritikerna anser att Österrike i stället borde ha nominerat sin förre jordbruksminister Wilhelm Molterer för jobbet som agrarkommissionär.
Molterer hade redan backats upp av flera viktiga EU-länder och var införstådd att ställa upp. Hans kandidatur fälldes i samband med interna motsättningar i regeringen.
Danmark har flera kandidater på lager. Klimatminister Connie Hedegaard ligger bäst till för Bryssel. Men hon vill helst bli kommissionär med ansvar för klimatfrågor.
Irlands förra jordbruksminister Mary Coghlan är fortfarande ett hett namn, eftersom flera EU-länder gärna skulle se en irländare som chef för EU-jordbruket.
Den nuvarande energikommissionären Andris Piebalgs är det nyaste namnet i diskussionerna. Piebalgs har gjort ett utmärkt jobb i kommissionen och anses fylla många av de krav EU kan ställa på en god kommissionär.
Piebalgs kommer från Lettland. Han känner Bryssel, har goda kontakter och många anser att det vore dags med en agrarkommissionär från ett nytt EU-land.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab