Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
18.11.2009 / NSP
Höstmötets uttalande om rättvisa priser och närmat

UTTALANDE FRÅN NSP:S HÖSTMÖTE 17.11.2009, Hanaholmen Esbo

Rättvis andel

Det pris som i höst betalats för lantbruksprodukter av god kvalitet är inte rättvist. NSP:s höstmöte välkomnar EU-kommissionens initiativ att öka insynen i livsmedelskedjan och granska hur prisbildningen fungerar samt hur jordbrukarnas förhandlingsposition kan stärkas. Samtidigt som handelns marginaler har ökat får bonden en allt mindre andel av varje euro som konsumenten betalar i matbutiken. För att kunna göra bättre affärer gäller det även för jordbrukarna att bli bättre förhandlare och mer marknadsinriktade. För att vi skall kunna ha en fungerande livsmedelsförsörjning i vårt land är det helt nödvändigt att bonden får en mera rättvis andel av livsmedlens konsumentpris. Hela livsmedelskedjan måste medverka till att mervärdet i livsmedelskedjan fördelas mer rättvist än idag.

Då t.ex. spannmålspriserna för ett par år sedan steg kraftigt höjde handeln och kvarnarna snabbt sina priser rejält, trots att spannmålens andel av brödpriset är endast ca 4 procent. Nu då spannmålspriserna halverats har man däremot i praktiken låtit bli att sänka brödpriserna och hänvisar nu till att spannmålsprisets inverkan på brödpriset är försumbar. Matpriserna har visserligen sjunkit som följd av sänkningen av matmomsen, men det borde nog finnas utrymme för såväl en större sänkning som att betala mer för råvaran. NSP:s höstmöte påminner om att livsmedlens andel av hushållens konsumtionsutgifter har minskat så att de idag utgör endast ca 12 procent, vilket är mindre än i många andra länder.

Närmat ger livskraft

Samhällsekonomiskt är det förnuftigt att gynna närproducerade livsmedel. Regionens livskraft stärks av att pengarna stannar i närområdet. Samtidigt upprätthålls arbetsplatser på landsbygden, och nya skapas. Maten transporteras idag ofta tusentals kilometer innan den når konsumenten, vilket förbrukar enorma mängder energi. Genom att välja närproducerad mat minskar transportbehovet och klimatpåverkan. Även i den offentliga upphandlingen till storkök och skolor är det skäl att öka andelen närproducerade livsmedel. Samtidigt får man fräscha råvaror som man vet varifrån de härstammar och hur de är producerade. Närmaten ökar genomskinligheten i livsmedelkedjan och är ett tryggt val för konsumenten.

Nylands svenska producentförbund NSP

 


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab