Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
13.11.2009 / Landsbygdens Folk
Hälsokontrollen av LFA-stödet går vidare i januari
Europaparlamentet publicerar inom kort en rapport där man tar ställning till EU-kommissionens hälsokontroll av stöd till områden med naturbetingade svårigheter, LFA. Det finns inom parlamentets jordbruksutskott en klar oro för konsekvenserna av att de socioekonomiska målen faller bort och flera parlamentsledamöter yrkar på att de ska bibehållas.
Vid Europaparlamentets jordbruksutskotts behandling av fråga i måndags höll EU-kommissionen fast vid sin linje. De 150 kriterier som nu tillämpas för att avgöra LFA-området ska bantas ned till åtta jordmåns- och klimatkriterier som ska ge systemet ökad transparens och täcka hela EU.
För närvarande simulerar medlemsländerna tillämpningen av kriterierna och då simulationerna slutförts i januari nästa år gör EU-kommissionen en konsekvensbedömning. av de nya kriterierna.
Då man kartlagt hela EU enligt de nya kriterierna, finns det enligt EU-komissionen en möjlighet att kanalisera stöd direkt till mottagaren om man kan försäkra sig om att stöd endast går till att bedriva lantbruk på mark som annars skulle utgå ur produktion.
Det nya LFA-stödsystemet kommer antagligen att träda i kraft först 2014. Vissa områden kommer att gå miste om LFA-statusen, vilka de är klarnar då EU-kommissionen har mera information, och de områdena kommer gradvis att utgå. EU-kommissionen tillstår att det i vissa situationer är mycket svårt att definiera enhetliga kriterier för jordmånen, eftersom fattig jordmån t.ex. ger större avkastning vid oliv- och vinodling.
- Kriterierna passar in på Finland i sin helhet, men kartorna som utarbetas har vi inte sett ännu, säger finländska Nella Mikkola, expert på LFA-stöd och skogsfrågor vid Copa-Cogeca, den europeiska takorganisationen för producentorganisationerna och andelslagen.
- Det ska inte behövas någon finjustering av områdena som avgränsas av de biologisk-fysiska kriterierna, om definitionerna utformas väl.
Producentorganisationerna yrkar dessutom på att jordbruksmarkens isolerade läge ska ingå som tilläggskriterium för bedömningen av LFA-stöd.
- Visst ser vi en risk i den här stora förändringen för producenterna. Tyvärr försvåras ju långsiktig planering, säger Mikkola.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab