Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
13.11.2009 / Landsbygdens Folk
Jordbrukarstöd utbetalas i december
Under december månad betalar Landsbygdsverket ut gårdsstöd, den andra posten av miljöstödet och kompensationsbidraget, produktionsbidrag för jordbruksgrödor, stöd för djurens välbefinnande samt djurbaserade bidrag och husdjursstöd.
Landsbygdsverket har som mål att få en så stor andel av stöden som möjligt betalda så fort det går. De begränsningar som EU-rättsakterna ställer och övervakningssituationen avgör när Landsbygdsverket kan påbörja utbetalningen. Förtur ges de stöd som helt finansieras av EU, såsom gårdsstödet.
Gårdsstödet betalas ut från och med den första december, som är den tidigaste möjliga dagen enligt författningarna. Samma dag betalas också produktionsbidraget för jordbruksgrödor och bidraget per tacka.
Förskottet på tjur- och stutbidrag skjuts i år fram från slutet av november till början av december och betalas 1.12. Den senare betalningen av förskottet beror på de ändrade moduleringsreglerna för 2009. Kommissionens anvisningar om tillämpandet av dessa ändrade regler kom först i ett mycket sent skede.
Den andra posten av stödet för bas- och tilläggsåtgärder i samband med miljöstödet samt kompensationsbidraget betalas från och med 1.12. Landsbygdsverket betalade 70 procent av dessa stöd i början av september.
Från och med i år betalas stödet för bas- och tilläggsåtgärder i samband med miljöstödet samt kompensationsbidraget i två poster. Ändringen gäller förbindelser som ingåtts år 2007 och senare.
Restbeloppet av stöden kan betalas efter det att alla övervakningar på plats har påbörjats. I år blir fältbesöken i samband med övervakningar på plats utförda före slutet av november. En oavslutad korsgranskningskontroll av stödvillkoren kan ändå fördröja betalningen av ett enskilt stöd.
Miljöstödet och kompensationsbidraget är EU-delfinansierade stöd.
Betalningen av stöd för djurens välbefinnande inleds 17.12. och betalningarna når gårdarna senast före utgången av 2009. En oavslutad övervakning kan ändå fördröja betalningen av stöd till en enskild gård så att stödet betalas först på 2010 års sida. Stödet för djurens välbefinnande är EU-delfinansierat.
Restbeloppet av frikopplat stöd för svin- och fjäderfähushållning och kompensationen för strukturförändringar betalas från och med 9.12. Nationellt husdjursstöd för dikor, dikokvigor, tjurar, stutar, kvigor, tackor, hongetter och hästar betalas likaså från och med 9.12. Restbeloppet av nationellt husdjursstöd för kvigor, tjurar och stutar som slaktats år 2009 betalas i april 2010.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab