Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
21.1.2002 / Agrolink
Nationella stöden för jordbruk och trädgårdsodling

Statsrådet fastställde den 17 januari, stödgrunderna och enhetsstödens nivåer för det nationella stödet för södra Finland, det nordliga stödet, det nationella stödet för växtodling och det nationella stödet för potatisproduktion för år 2002.

588,49 miljoner euro har reserverats för de nationella stöden för jordbruk och trädgårdsodling.
Fördelningsförslaget för det nationella stödet har beretts i samarbete med centralförbunden för jord- och skogsbruksproducenterna och lösningen uppnåddes genom förhandlingar.

Jord- och skogsbruksminister Kalevi Hemilä är nöjd över att lösningarna gjordes i gott samförstånd med producentförbunden.

Stöd för husdjursskötsel

Stödsystemet för husdjursskötsel förblir i stor sett likadant som i fjol. Stöden betalas per djurenhet, utom produktionsstödet för mjölk som beräknas per liter samt slaktstödet för kvigor och tjurar som beräknas per slaktat djur.

Stöden för husdjursskötsel i södra Finland, utom stöden för hästar och för övrigt fjäderfä (köttfjäderfä), betalas enligt den högsta stödnivån som kommissionens beslut tillåter. Stödnivån för dessa produkter sjunker med 2,4–4,5 procent jämfört med fjolåret. Stödet för köttfjäderfä sjunker med 27 procent. Sänkningen i det nationella stödet för södra Finland har gjorts på grund av principen för en enhetlig stödnivå som efterföljs inom de centrala produktionsområdena (A, B och C1). Om Europeiska kommissionen godkänner Finlands förslag till förändring av det nordliga stödet, höjs stödnivån för köttfjäderfä så att nivån sjunker med endast 4 procent från föregående år. Kommissionen torde fatta sitt beslut inom februari.

Inom området för det nordliga stödet betalas stöd per djurenhet och stöd för slaktade djur för tjurar samt huvuddelen av stöden per djurenhet för tackor enligt stödnivån i kommissionens beslut. Produktionsstödet för mjölk betalas enligt samma nivå som år 2001, utom på stödområde C2 där stödet måste minskas med en cent per liter under april–december om kommissionen inte godkänner Finlands förslag till förändring av det nordliga stödet.

Stöd för svinhushållning betalas i södra Finland enligt stödnivån i kommissionens beslut. Stödet på 294 euro per djurenhet är 14 euro mindre per djurenhet, det vill säga cirka en euro mindre per köttsvin än år 2001. Skillnaden i stödnivån mellan södra Finland och området för det nordliga stödet förblir av samma storlek som tidigare.

På området för det nordliga stödet kan stöd för höns betalas uppgående till 283–439 euro per djurenhet. Stödet i hela landet är högst 14,0 miljoner euro, medan det år 2001 var 13,5 miljoner euro.


Stöd för växtproduktion

I södra Finland betalas stöden för åkerbruksväxter i form av nationellt stöd för växtodling. I mellersta och norra Finland är stödet nordligt stöd eller nationellt stöd för växtodling. De nationella stöden syftar till att säkerställa en lönsam produktion av specialsäd och -växter samt att förverkliga de graderingar av stöden som behövs mellan de olika områdena och växterna.

För att säkerställa lönsamheten av nötkreaturs- och fåruppfödning betalas nationellt stöd för fodervall i hela landet. Stödet gäller gårdar som har nötboskap, får, getter och hästar. Stödet betalas i hela landet enligt stödnivån i kommissionens beslut. Stödet kan totalt uppgå till högst 46,4 miljoner euro.

Huvuddelen av det nationella stödet för växtproduktion år 2002 betalas enligt samma nivå som i fjol. Stödet för vete, råg (område A), maltkorn, fodervall samt vissa CAP-växter (bl.a. olje- och proteinväxter) höjs. Nya stödformer som tas i bruk är det allmänna stödet för fodersäd som uppgår till 8 euro per hektar och stöd för grönhö på stödområdena A och B. Stöden för trädgårdsodling, inklusive stöd för växthusproduktion, förblir i hela landet huvudsakligen på samma nivå som år 2001.

Nationellt stöd för potatisproduktion

Stödet som beviljas för bidragsberättigande potatisodlingsareal kan uppgå till högst 336 euro per hektar. Stödet beviljas förhöjt med 118 euro per hektar om odlaren har ett skriftligt odlingsavtal för marknadsföringen av potatis som produceras på odlingsarealen.

 


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab