Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
6.11.2009 / Landsbygdens Folk
EU-kommissionen hårdgranskar livsmedelskedjan
Konsumenterna märker inte mycket av dagens låga producentpriser i sin butik. Någonting har gått snett i relationerna mellan priserna på jordbruksvaror och konsumentpriserna. Det ska EU-kommissionen hårdgranska, säger agrarkommissionär Mariann Fischer Boel.
Enligt Fischer Boel är priset på mjölkprodukter ett bra exempel. Det pris som konsumenten betalar, saknar ofta helt koppling till den ersättning jordbrukaren får.
Nu ska EU ta itu med problemet med medlemsländernas hjälp. Kommissionen ifrågasätter livsmedelskedjans effektivitet och kommer att analysera var felet ligger. Målet är att kartlägga orättvisor i kontrakt mellan producentledet, förädlarna och handeln. Samtidigt ska konkurrenssituationen läggas under lupp i samarbete med ländernas konkurrensmyndigheter.
Kommissionen vill öka öppenheten i livsmedelskedjan genom att granska hur prisbildningen fungerar i praktiken. Statistikcentralen Eurostat har utvecklat ett instrument som gör det möjligt att jämföra prisbildningen för olika produkter i livsmedelskedjans olika skeden.
Särskilt inom primärsektorn vill kommissionen utreda hur jordbrukarnas förhandlingsställning kan stärkas, exempelvis genom att bilda producentorganisationer. Detta bör givetvis ske inom ramen för konkurrenslagstiftningen, understryker kommissionen.
Kommissionen ska i slutet av år 2010 lägga fram en rapport. En förutsättning är att livsmedelskedjans intressenter och medlemsländerna deltar i största möjliga utsträckning.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab