Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
6.11.2009 / Landsbygdens Folk
Grönt ljus för anhållan om investeringsstöd till svin och fjäderfä
Regeringens finansutskott beslöt i onsdags att förorda en anhållan till EU-kommissionen om att öppna investeringsstödet för utvidgningar och nybyggen inom svin- broiler- och kalkonproduktionen till och med 2013.
Meningen är att högst 28 miljoner euro i hela landet används i bidrag för sådana projekt under åren 2010-2011. Det här taket anses nödvändigt för att bromsa upp en överdriven ökning av produktionen.
Dessutom anhåller Finland om fullmakt att lägga ett tak på bidragen 2012-2013 enligt överväganden som baserar sig på marknadsläget.
Anhållan motiveras med att produktionen av griskött har beräknats minska med fem procent i år. Enligt prognoserna kommer produktionen att ytterligare minska med tre procent nästa år. Konsumtionen förväntas dock hålla sig på ungefär samma nivå.
Produktionen av broiler- och kalkonkött bygger på kontrakt och följer konsumtionen. Efter många år av snabb tillväxt har broilerproduktionen stabiliserats. Produktionen av kalkonkött har däremot minskat i flera år med cirka 10 procent per år. Det är i synnerhet inom broilersektorn som man förbereder sig för att bygga nya produktionshallar när gamla byggnader tas ur bruk.
I och med svin- och fjäderfäsektorns omstruktureringsstöd som kan sökas åren 2009 och 2010 räknar man med att en del av gårdarna lägger ned produktionen inom de närmaste åren, vilket igen ger plats på marknaden för investeringar på sådana gårdar som satsar.
Finland ansöker inte om tillstånd att få bevilja stöd för utvidgningar inom äggproduktionen, eftersom man är rädd för att produktionen växer allt för mycket.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab