Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
30.10.2009 / Landsbygdens Folk
Gränsen för naturvårdsåker hålls vid 15 procent
Gränsen för andelen naturvårdsåker stannar vid 15 procent också nästa år. Det blev klart efter förhandlingar mellan jord- och skogsbruksministeriet och producentorganisationerna i tisdags.
Jord- och skogsbruksminister Sirkka-Liisa Anttila (c) har nyligen meddelat att hon vill prioritera proteingrödor framom mera naturvårdsåker, men producentorganisationerna har yrkat på att taket för andelen naturvårdsåker av gårdens hela åkerareal skulle höjas. Under förhandlingarna kunde jord- och skogsbruksministeriet emellertid inte gå med på det. Ministeriets representanter hänvisade till den strama tidtabellen, som gör att det inte är möjligt att ändra villkoren inför nästa odlingssäsong.
Ministeriet lovade emellertid att bereda frågan inför odlingssäsongen 2011. Dessutom framhöll ministeriets representanter att det ännu finns en del outnyttjade möjligheter med naturvårdsåkrarna och uppmanade därför jordbrukarna att ta vara på dem. Parterna är överens om att uppmuntra jordbrukarna att satsa på olje- och proteinväxter.
På ministeriet är man medveten om den besvärliga situationen inom spannmålsodlingen. Minister Anttila var inne på att jordbrukarna måste engagera sig mera i marknadsföringen och sätta sig in i olika marknadsföringskanaler.
Under tisdagens förhandlingar drog parterna också upp riktlinjer för diversifieringsstödet till investeringar i jordbruket, som är en följd av strukturförändringarna inom sockerbranschen. Stödet ska kunna sökas av de odlare som levererat sockerbetor åt Sucros regleringsåret 2006/2007 eller 2007/2008. Ansökningarna öppnas i november och avslutas i mars nästa år.
Diversifieringsstödet finansieras helt av EU. Stöd kan utbetalas för upp till 35 procent av de godtagbara kostnaderna. De stödberättigande investeringarna ska vara klara 30 september nästa år och stödet betalas ut senast ett år efter. Stödsumman uppgår till just under 7 miljoner euro, av vilka en del har använts för företagsprojekt.
Det har ryktats om en förlängning av stödsystemet med ett år, men hur det blir med den saken är ännu helt öppet.
Förhandlarna kom vidare överens om att investeringsstöden för utvidgningar inom svin- , broiler- och kalkonproduktionen till och med 2013 bör öppnas.
Frågan kommer nu att gå till statsrådet, men Finland måste anhålla om lov av EU-kommissionen att betala ut stöden.
I det sammanhanget kommer Finland att föreslå ett tak i hela landet för bidragssumman under perioden 2010-2011 på 28 miljoner euro. Detta för att bromsa en överdriven ökning av produktionen.
Förhandlingarna om nästa års stödpaket pågår enligt samma praxis som tidigare. Målet är att nå en överenskommelse kring månadsskiftet november-december.
Under förhandlingarna kom det vidare fram att EU-kommissionen inte ännu har kommenterat det förslag om Finlands tillämpning av EU:s så kallade hälsokontroll som lämnades till kommissionen i somras, men ministeriet inväntar ett svar inom kort.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab